Kiállítás

2024.04.21. 13:03

Rekodszámú makettező 43 országból mutatkozott be Mosonmagyaróváron - videó, XXL-galéria

Szerte a nagyvilágból – a Távol-Kelettől Európán át Dél-Amerikáig, negyvenhárom ország képviselője hozta el 3021 makettjét a Mosonshowra, melynek szombaton és vasárnap a mosonmagyaróvári aréna és munkacsarnok adott otthont. Európa legnépszerűbb megmérettetésén e témában idén rekordszámú, 924 makettező versenyzett. A szervezők és a résztvevők szerint évről évre emelkedik a minőség is. Sok kereskedő is itt mutatta be először újdonságait.

Mészely Réka

Perutól Japánig negyvenhárom ország képviseltette magát a mosonmagyaróvári hatalmas tárlaton. Fotók: Kerekes István

Profiknak, amatőröknek és laikusoknak egyaránt kínált érdekességeket a Mosonmagyaróváron hétvégén megszervezett makettkiállítás, mely Európa legnagyobbjai közé tartozik. A megmérettetésen Perutól Japánig negyvenhárom ország képviseltette magát. A huszonhatodik alkalomra ugyan néggyel kevesebb, 3021 makett érkezett mint tavaly, ám a makettezők száma rekordot döntött: 924-en hozták el versenymunkáikat.

– Ahogy a brit makettező szövetség elnöke is elmondta, nagyon magas a nevezett makettek minősége. Évről évre éles nemzetközi verseny jön létre Mosonmagyaróváron – hangsúlyozta érdeklődésünkre Balogh János, a makettkiállítás új főszervezője, aki szerint a Lajta-parti város legnagyobb nemzetközi eseménye széleskörű összefogás eredménye. Ezúttal is a helyi önkormányzat, a Flesch Nonprofit Kft. támogatásával százhetven önkéntes – magyarországi makettklubok képviselői, cserkészek és közösségi szolgálatos diákok – dolgozott együtt a közös sikerért.

Balogh János szerint a rendezvény tanulási, fejlődési lehetőséget is nyújt a résztvevőknek. Szombaton négy workshopot is tartott egy libaboni és három spanyol nemzetközi makettező, a gyakorlatban is bemutatva, milyen anyagokat, eszközöket használnak fel munkájuk során. 18 makettező klub is bemutatkozott, továbbá 110 kereskedő (köztük a legtöbben Európából, de Dél-Koreából is) hozta el termékeit a témában, sokan itt mutatták be újdonságaikat. A főszervező kiemelte: idén is népszerűek voltak a figurák, közel 700-at neveztek ezen kategóriákban, de a repülők és tankok is. 

A korábbi versenyek főszervezője, Egresi András továbbra is segíti a szervezést. Érdeklődésünkre elmondta: idén is több mint nyolcvan kategóriában lehetett nevezni, kiemelt kategória a normandiai partraszállás témájú alkotások voltak, melynek nyolcvan éves évfordulója június 6-án lesz. Erről nagyon sok információ, dokumentum áll rendelkezésre.

– Az idei versenyen emelkedett a színvonal. Sokan a messzi távolból érkeztek hozzánk, bízva munkájuk minőségében, és érdemesnek tartották, hogy elinduljanak hozzánk egy Mosonshow-éremért. A magyar makettezők is felveszik a versenyt a külföldiekkel. Jó, hogy tanulni tudunk egymástól, fejlődni tudunk – tette hozzá Egresi András.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában