kisalfold.hu videó

2024.03.19. 08:42

Arany minősítést kapott Stuttgartban a győrzámolyi cukorvirág - videó

Százezer látogatót vonzott a gasztronómia és a szállodaipar vezető vására Stuttgartban. A szakkiállításon versenyzőként részt vett a győrzámolyi Ujság Ilona is, aki egy hónapon át készített cukorvirágjával arany minősítést szerzett. A remekmű tizenháromféle virágból állt össze, több ezer darabból. A díj nagy inspirációt adott számára.

Ollári Gergely

Ujság Ilona a Stuttgartban kiállított cukorvirágával. Az alkotás tizenháromféle virágból állt össze, több ezer darabból. Fotó: Csapó Balázs

A szakkiállításon mintegy ötvenöt ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és közel 520 egyéni kiállító teremtett olimpiai hangulatot a helyszín csarnokaiban. 

Az ukrán nemzetiségű Ujság Ilona hét éve él Győrzámolyon férjével. Két gyermekük van, egyikük már elhagyta a családi fészket. Ilona szenvedélye a cukorvirág, évek óta készít ilyen termékeket és tanfolyamokon tanítja a nem mindennapi mesterséget. Kezdetben csak tortákra készített díszítőelemeket, mára olyan valósághű virágcsokrokat készít, amelyek otthonának polcaira is kikerülnek. 

– Sosem voltam cukrász, nem is tanultam a szakmát. Saját magam hobbiszinten kezdtem el, aztán a szenvedélyem lett. Körülbelül egy hónapig készítettem azt a csokrot, ami aztán a stuttgarti versenyen a legmagasabb, arany minősítést kapta meg. Száz pontból 99-re értékelték. Fantasztikus érzés volt, úgy érzem, megtérült a befektetett munka és energia – fogalmazott lapunknak Ujság Ilona. 

A remekmű tizenháromféle virágból állt össze, több ezer darabból. Az olvasztott cukor a nyújtás után először különböző mintázatú formázókba került, amit aztán élethű virággá alakított a megszilárdulás közben. Figyelt az erezetekre, aprólékosan dolgozta ki a remekművet. 

Körülbelül egy hónapig készítettem azt a csokrot, ami aztán a stuttgarti versenyen a legmagasabb, arany minősítést kapta meg. Száz pontból 99-re értékelték.

 – Az igazi virág adta az alapot számomra. Ugyanolyanra kellett formáznom, mint az eredetit, figyelni a szárakra. Miután elkészültek az elemek, színeztem őket, aztán drótokkal összeraktam. Használtam hozzá cérnát is, ezek adják a virágok vékony porzószálait. Elengedhetetlen a türelem, a precízség. És persze a szenvedély. Miután elkészültem, már csak el kellett szállítani a helyszínre, majd egymáshoz illeszteni – részletezte Ilona. 

DSC_8845
A cukorvirág-készítéshez rengeteg türelem és precizitás szükséges. Ilona nap mint nap alkot. Fotó: Csapó Balázs

Mint ahogy a díjazott mondta: a szakkiállításon számos kategória várta a versenyzőket, virágot ugyanis nemcsak cukorból készítenek, hanem ostyából és csokoládéból is. A résztvevők Amerikától Ázsiáig szinte minden országból érkeztek, köztük számos magyar. 

– Nagy inspirációt adott számomra a díj. Azonban az is fontos, hogy legyen ihlete az embernek. Nem hagyom abba a versenyeket, legközelebb Birminghambe utazom majd, ahol már egyszer sikeresen szerepeltem. Minden második évben rendeznek nagyszabású találkozót Luxemburgban, oda is szeretnék kiutazni. Lassan kezdődik a felkészülés számomra, már gyűjtöm az ötleteimet – mesélte Ujság Ilona. 

Hozzátette: a virágcukor-készítés mindig az életem része lesz, de mellette szeretnék minél több embert megtanítani rá. Ezek a művek dekorációnak is tökéletesek, a műhelyszobámban például van egy kiállított darab, amit öt évvel ezelőtt készítettem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában