Több millió tő védett növény, vezetett túrák

2024.02.25. 14:34

Teljes szépségében virágzik a tőzikés Csáfordjánosfán - Mi is meglestük a csodát - videó, fotók

Az enyhe időjárásnak köszönhetően már most fehér virágszőnyeg borítja a csáfordjánosfai védett tőzikést. A Fertő-Hanság Nemzeti Park hétvégenként ingyenes túravezetéseket tart, a település önkormányzat pedig nőnapra tőzikefesztivált szervez. A tanösvény egyénileg is látogatható.

Bódvai Ildikó

A Budapestről érkezett csoport szerint felejthetetlen élmény a séta a fehér virágba borult védett tőzikés láperdőben. Fotók: Szalay Károly

Csáfordjánosfa határában a Répce minden tavasszal elönti az ártér több száz éves tölgyesét, benne a Tőzike tanösvényt. A víz levonultával februártól március végéig millió szám virít a tavasz előhírnöke, a védett tőzike. Az elmúlt hetek meleg időjárásának köszönhetően robbanásszerűen beindult a virágzás. A különleges látvány már ezen a hétvégén is rengeteg látogatót vonzott az ország minden részéről a csáfordi erdőbe.

Hétvégenként vezetett túrákat tartanak

- Egy huszonöt fős budapesti társasággal érkeztünk, gumicsizmákkal felszerelkezve. El vagyunk ragadtatva a tőzikés látványától. Gyakran szervezünk hazai barangolásokat, hogy megismerjük az értékeinket, beleértve a természeti kincseinket. Babos Attilától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársától sok érdekességet hallottunk nemcsak erről a különleges helyről, hanem a mindennapi természetvédelemről és az ökológiai szemléletről. Így a kirándulásnak a feltöltekezésen és a látványon túl szemléletformáló hozadéka is van - mondta el a tanösvényen tett séta közben Békefi Anna, a csoport vezetője, az Anima Travel ügyvezetője.

- Aki eddig még nem tudott kilátogatni a tőzikésbe, nem maradt le semmiről. A március 10-i hétvégéig szombaton és vasárnap a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai ingyenes, vezettet túrákat tartanak. Ezekre célszerű a honlapunkon regisztrálni. Munkatársaink 10, illetve 13 órakor indulnak a csoportokkal és sok érdekességet megosztanak nemcsak a tőzikésről, hanem a teljes védett területről - mondta Geréné Földvári Aranka, a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetője. A táv négy kilométer, a túrák hozzávetőlegesen egy-másfél órásak. A találkozási pont a Csáfordjánosfától Répceszemere felé vezető úton, a tanösvény első táblájánál van.

 Érdemes gumicsizmát vinni

A tőzikés gyalogosan egyénileg is látogatható. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a sok csapadék miatt a tanösvény sáros, az erdő körül még mindig áll a víz, ezért ajánlott a vízálló lábbeli, vagy magas szárú gumicsizma viselése. Szeles időben tilos az erdőben tartózkodni, mivel az idős fák ágai letörhetnek és komoly sérülést okozhatnak.

Kötelező a kijelölt úton haladni, a tanösvény nyomvonaláról azért nem szabad letérni, mert a letaposott tőzike gyökere megsérül és a következő éven már nem hajt ki. A szabályszegés bírsággal jár, amely elérheti az 50 ezer forintot is.

A tőzike a tavasz előhírnöke, februártól március végéig virágzik.

 

Nőnapi tőzike fesztivál lesz március 10-én

A csáfordjánosfai önkormányzat 2016 óta szervezi meg a Nőnapi tőzike fesztivált, amire immár az ország minden részéről érkeznek látogatók. Idén március 10-én, vasárnap lesz a rendezvény.

- Szeretettel várunk mindenkit aki szereti a természetet és szeretne egy kicsit kiszakadna ebből a monoton, rohanó világból. Férfitársaimat arra biztatom, hogy jöjjenek el a programunkra, nőnap alkalmából lepjék meg kedvesüket egy szál virággal és egy romantikus sétakocsikázással! A rendezvényen mindenki ingyenesen kipróbálhatja az íjászatot, a gyermekeknek arcfestéssel és kosárkörhintával készülünk.

A vásárban kézműves áruk, a nemzeti park védjegyes termékei, finom ételek, italok és tangóharmonika-szó várják a vendégeket. A vásár 10 órakor, a programok 12 óra után kezdődnek - invitál a nőnapi rendezvényre Németh Albert Viktor polgármester. Hozzáteszi, a környékről autóval érkezőket az önkéntes tűzoltóegyesület tagjai fogják elirányítani, mert az út menti parkoló március 10-én a kézművesek vásári forgatagának ad helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában