A hét embere

2024.01.07. 07:36

Hét embere: Németh Máté, a koroncói iskola fiatal testnevelő tanára lett 2023 legeredményesebb oktatója

Az új év első hét embere Németh Máté, a koroncói általános iskola fiatal testnevelője, aki decemberben elismerésben részesült. Elnyerte a Diákolimpia Fiatal Vármegyei Testnevelője díjat. Tavaly óta a Magyar Diáksport Szövetség jutalmazza a 30 év alatti legeredményesebb testnevelőt is, ennek díját elsőként Németh Máté érdemelte ki. A fociedzőként is tevékenykedő kitüntetett a gyerekek legnagyobb kedvence és biztatója, aki úgy érzi, a tanári pályán teljesedett ki.

Simon Roberta

Németh Máté elnyerte a Diákolimpia Fiatal Vármegyei Testnevelője díjat.

Fotó: Csapó Balázs

Németh Máté fiatal, lelkes, elkötelezett kolléga – így nyilatkozott róla a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, Némethné Máté Éva. A harminc év alatti testnevelő tanár ötödik évét kezdte meg a Győr melletti település intézményében, ahol nemcsak felsős, de alsós diákokkal is foglalkozik. A sport mellett nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, és a gyerekeket is erre ösztönzi a biológia- és természetismeret-órákon.
Kollégái szerint Máté még jobban felerősítette a versenyszellemet a koroncói diákokban, és ezzel növelni tudta a testnevelésórák minőségét. Nem egyedüli sportra nevelő oktatója az intézménynek, jó párost alkotnak testnevelőtársával, aki már több mint 30 éve van a pályán.

Megszerettetni a sportot

Németh Máté fiatalos lendületének köszönhetően az oktatás jó minőségének megtartása mellett egyre jobb eredményeket érnek el a diákok. – Azokkal is szeretném megszerettetni mozgást, akik korábban kevesebb lelkesedéssel dolgoztak az órákon. Célul tűztem ki, hogy az egészséges életmódra nevelést is megerősítem az intézményben. Maximalista vagyok, ezért a kollégák igyekeznek lazítani rajtam, hogy ne vegyem annyira a szívemre, ha egy-egy versenyről nem a várt eredménnyel térünk haza. Viszont ezekkel a kisebb kudarcokkal motiválni akarom a diákjaimat, hogy még jobbak legyenek a csapatért és maguk miatt – emelte ki Németh Máté, aki néhány éve végezte el az egri egyetemen a biológia és a testnevelés szakot, kiegészítve a testnevelési egyetemen szerzett diplomáját, hogy tanár bácsi lehessen.

Az iskolaigazgató szerint Mátét a szakmaisága mellett azért is fogadták be hamar, mert elhivatott és alázatos a tanítás iránt. Öt éve tanít és négy éve osztályfőnök, így az idei tanév vége kicsit keserédes lesz számára, mert könnyes búcsút kell vennie első osztályától.

DSC_6833
"Bízom benne, hogy nem ez lesz az egyetlen díj, amit a pályafutásom során kapok, hiszen rengeteg tervem, célom van még, amit szeretnék megvalósítani"- mondta Németh Máté.
Fotó: Csapó Balázs

– Hét-nyolc éves korom óta foglalkoztat a labdarúgás. NB I-es utánpótláscsapatoknál nevelkedtem, majd felnőttcsapatoknál Zalaegerszegen, Pápán futballoztam, illetve Ausztriában is volt egy rövid kitérőm. Sajnos volt néhány sérülésem, amik megakadályoztak abban, hogy ezt folytassam. Koroncói labdarúgó lettem, majd egy-két év múlva felkértek edzőnek. Mivel szerettem volna a képesítés mellett a diplomámat is hasznosítani, nagyon örültem, amikor megkerestek a helyi általános iskolából, hogy tanítsam a gyerekeket – részletezte tanári karrierjének kezdetét.

– Mindig az volt az álmom, mint a legtöbb gyereknek, hogy híres labdarúgó legyek, és abból tudjak megélni. Emellett arra is vágytam, hogy gyerekekkel foglalkozhassak edzőként vagy tanárként. Mindenképpen a sportban képzeltem el a jövőmet, és ez meg is valósult. Remek a közösség és ügyesek a diákok is, számos versenyre tudok velük menni: a fiúkkal a foci-, a lányokkal a kézilabda-diákolimpiákon veszünk részt eredményesen – emelte ki Németh Máté.

Győztes súgás

Az osztályfőnök a karácsonyi szünet előtti napokat Zánkán töltötte tanulóival, ahol sorversenyen kellett a csapatoknak összemérniük tudásukat. Az ország több kisgimnáziuma és általános iskolája versenyzett, végig fej fej mellett haladt a győri Révai és a koroncói általános iskola. – Majd jött Németh Máté, és a gyerekek fülébe súgott valamit. Ekkor a kollégám már kijelentette, hogy jól van, ezt úgyis megnyerjük, hiába vezet a másik csapat 4 ponttal. A végén tényleg úgy alakult, hogy megnyerte a versenyt a koroncói iskola – ezt Némethné Máté Éva igazgató mesélte büszkén, mivel Máté szerényebb a saját sikereit tekintve.

DSC_6839
Csapatot épít - Németh Máté a koroncói általános iskola hatodik osztályos diákjaival.
Fotó: Csapó Balázs

– Sok célom van edzőként és tanárként. Nagy vágyam, hogy a gyerekekkel bejussunk a diákolimpia országos döntőjébe. Nekem volt szerencsém közép- és általános iskolás labdarúgóként megélni, és ezt az élményt szeretném a diákjaimnak is átadni – szögezte le.
– Szerencsés helyzetben vagyok, mert sok sportos gyerek jár az iskolába, és kiváló az infrastruktúra. Nagy sportcsarnokban edzhetnek, rendezett szertárból válogathatnak kedvükre. Jó kapcsolat van a labdarúgó-egyesület és az iskola között is, így a gyerekek nagy része az egyesületnél is nálam focizik – fejtette ki Németh Máté.

Tisztelik és szeretik a gyerekek

– Minden gyereknél látom a fejlődést, akik csapatszinten is küzdenek egymásért. Dúl bennem is a versenyszellem, és nehezen tudtam veszíteni ennyi idősen. Ezt igyekszem a gyerekeknek is átadni, hogy a célokért küzdeni és teljesíteni kell. Szeretném, ha minél sikeresebbek lennének az életben. Persze előfordul, hogy nem mindenki szeret sportolni. Ilyenkor igyekszem váltogatni a sportágakat és a játékokat, hogy mindenki megtalálja a helyét, és ne kényszernek élje meg az órákon a feladatokat. Szeretném, ha azokban is kialakulna a versenyszellem, akik kevésbé szeretnek sportolni, mint kortársaik. Kell hogy legyen egy kis erőnlétük, mert azt látom a mai fiatalokon, hogy hiányzik belőlük az akaraterő – fogalmazott a fiatal testnevelő tanár, aki eleinte tartott tőle, hogy a kora miatt mennyire fogják tisztelni.
– Csak előnyként élem meg, hogy harminc év alatt kezdtem el tanítani. Könnyebben szót értek a gyerekekkel, tudok a fejükkel gondolkodni, hiszen én sem olyan régen voltam kamasz. Igyekszem úgy tanítani és nevelni őket, hogy közben a barátjuk is vagyok. A viccet sem vetjük meg, mert a gyerekeknek kell a szórakozás is, viszont ha kell, le is szidom őket – fűzte hozzá.

DSC_6878
Németh Máté fiatalos lendületének köszönhetően az oktatás jó minőségének megtartása mellett egyre jobb eredményeket érnek el a diákok. 
Fotó: Csapó Balázs

Az elismerés visszaigazolás

Németh Máté egyértelműen a gyerekek szíve csücske, színes rajzok lepik el a tanári asztalát. Először furcsán élte meg, hogy bácsizzák, de már hozzászokott. A nyolcadik osztályos diákokat biológiára tanítja és testnevelést tart nekik, a hatodikosokkal és az ötödikesekkel testnevelés- és természettudomány-órán foglalkozik. A 2023-as tanévtől elsősöknek is tart órát, amit nagy kontrasztként élt meg először a végzősökhöz képest. 
– A tanári pályán az motivál, hogy a gyerekek szeretnek, és segíthetek nekik, amivel közös sikereket érünk el. Bízom benne, hogy nem ez lesz az egyetlen díj, amit a pályafutásom során kapok, hiszen rengeteg tervem, célom van még, amit szeretnék megvalósítani. Az elismerések mindig jó visszajelzések. Büszke vagyok arra, hogy ezt nekem ítélték oda, hiszen ha a többi kategória díjazottjára tekintek, már évtizedek óta a pályán vannak. Így még jobban megmelengette a szívemet, hogy nekem ítélték oda a vármegye legeredményesebb fiatal testnevelőjének járó elismerését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában