Gasztrnómia

2023.11.12. 07:23

Másodszor is szépen csillog a Michelin tányér

Tavaly májusban pezsdítette fel először a minőségi magyar vendéglátás berkeit a Michelin bejelentése, miszerint vidéki éttermek is részesülhetnek rangos elismerésükben. Akkor Sopronból, Pannonhalmáról és Győrből volt egy-egy várományosa a „Tányérnak” (Michelin Plate), amelyet végül a győri La Mareda Étterem és Bisztró szögelhetett ki homlokzatára. A nem várt siker idén szeptemberben megismétlődött, így a győri Apáca utca 4. szám alatt már két piros tábla hirdeti: itt kiváló konyha működik, ide érdemes betérni.

Kisalföld.hu

Szabó László, Tolnay Béla

- Már a tavalyi jelölés is nagy meglepetés, egyben megtiszteltetés volt számunkra, és őszintén szólva nem igazán számítottunk rá, hogy megkaphatjuk ezt a rangos elismerést – kezdte Szabó László, a La Mareda családi vállalkozásának vezetője. – A kitüntető cím elnyerése hatalmas nagy öröm volt, és minden erőnkkel azon dolgoztunk tovább, hogy méltóak legyünk és maradjunk a Michelin tányérra. Ez leginkább ételeink minőségében, vendégeink mindenkori magas színvonalú kiszolgálásában valósulhat meg.

A tengeren túlról, Japánból, Thaiföldről érkeznek asztalfoglalások

A vezető hozzátette, hogy a díj, illetve a Michelin Guide étterem ajánlójába való bekerülés nagyot lendített a La Mareda forgalmán, hazai és nemzetközi népszerűségén.

 - Óriási meglepetés számomra, hogy az Egyesült Államokban, Peruban, Japánban vagy Thaiföldön ismerik a nevünket, és más távoli országokból is rendszeresen futnak be asztalfoglalások – mondta az étterem vezetője. – A győri Audi gyár vonzáskörzetébe tartozva nagyon sok vendégünk érkezik Németországból, a legtöbb külföldi törzsvendégünk pedig Szlovákiából tisztel meg bennünket. Így a külhoni vendégek nem csupán hétvégén, de hétköznap is gyakoriak nálunk.

Kilenc szakács főz a vendégek kedvére

Szabó László hozzátette, hogy a forgalomnövekedésnek köszönhetően ma összesen kilenc szakács és öt kézilány serénykedik a konyhában. Ezzel együtt hosszabb lett az étlap, a nagyobb a választék pedig több alapanyagot kíván.

- Míg a húsfélék ára valamelyest mérséklődött, a zöldségeké mostanra az egekbe szökött - tette hozzá a tulajdonos. – Ha az elmúlt évben nem ugrott volna meg ilyen mértékben a forgalmunk, lehet, hogy ma az étterem bezárásáról kellene beszámolnom.      

Ínyencfogások és népszerű „menekülő” ételek

A La Mareda húsz évvel ezelőtti nyitása óta igyekszik mindenkor különleges kulináris élvezetekben részesíteni vendégeit. Kínálatukban az újra gondolt magyaros ízek mellett ugyanúgy megtalálhatók a világkonyhák varázslatos ízvilágát megidéző étkek.

- A valódi ínyencséges mellett mindig igyekszünk úgynevezett „menekülő” ételekkel is kedveskedni vendégeinknek – magyarázta Szabó László. - Nagyjából olyan – mérsékelt árkategóriába tartozó - egytálételekről van szó, amelyeket mindenki ismer, szeret. - Büszkén mondatom, hogy a 72 órás marhapörkültünk tojásos galuskával és kapros uborkasalátával a magyar és külföldi gyomor számára egyaránt nagy sláger. Hogy másik példát vegyek, egy osztrák vendégünk - aki ugyancsak végig kóstolta Ausztria számos konyháját -, megjegyezte, hogy ő ilyen finom borjúbécsit, mint a miénk, még sehol nem evett. Szóval, a Michelin tányér mellett valódi tányéraink is szép sikereket hoznak.

Van még hely a homlokzaton

Szabó László végül hozzátette, tisztában van vele, hogy egy vidéki étterem Michelin csillagos álmokat nem igazán dédelgethet. Ennek ellenére a La Mareda teljes legénysége a jövőben is mindent megtesz azért, hogy még néhány példány felkerüljön az eddigi kettő Michelin Tányér mellé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában