Nagyigmándra került a különc zebegényi taxisofőr alkotása

2024.06.12. 14:15

Elvitték a tengeralattjárót Vámosszabadiról

Tengeralattjáró a kert végében: az elveszettnek hitt magyar búvárhajó Vámosszabadiban rozsdásodik, írtuk meg szűk egy évvel ezelőtt, 2023 nyarán. A különleges jármű Forintos Gyula zebegényi taxisofőr alkotása, aki a saját kertjében, szabadidejében bütykölte össze.

Gyurina Zsolt

Így néz ki a tengeralattjáró - itt még Vámosszabadin. Fotó: Csapó Balázs (Kisalföld-archív)

Az SR93H jelzésű Polaris Delta 19 és fél méter hosszú, másfél méter széles, 260 lóerős lett, merülési mélysége 80 méter, akár öt ember szállítására képes, a kilencvenes évek közepén rakták össze, ám készítője álmát nem váltotta valóra. Ide-oda löködte a sors, hat-hét éve Mosonmagyaróváron és a győri kaminostalálkozón állították ki, és ahogy bezártak a rendezvények, kamionra rakták, de nem tudtak vele mit kezdeni. Akkor került a túlméretes kamionokkal foglalkozó Tolnay Norbert telephelyére Vámosszabadi határába.

- Egy hónapja történt, hogy a hatévnyi tárolási és egyéb költségeket kifizette rendben a tulajdonos és elvitette tőlünk. Nagyon örülök, hogy már nem nekem kell foglalkoznom vele. Az új helye Nagyigmánd - újságolta lapunknak Tolnay Norbert.

Így néz ki a tengeralattjáró - itt még Vámosszabadin. Fotó: Csapó Balázs (Kisalföld-archív)

A szóba forgó nagyigmándi TIMX Special nevű céget 2006-ban alapították nemzetközi árufuvarozásra. Mára bővítették tevékenységi körüket bontott alkatrész értékesítéssel, traileres szállítással és trailer bérbeadással.

Maeda Hiroshi ügyvezető lapunknak elmondta, hogy tudomása szerint a cég tulajdonosának tetszett meg a terepjáró, ezért került át hozzájuk Vámosszabadiról. Azóta is sokan térnek be hozzájuk, csodálják meg a különleges járművet. Hozzátette, hogy telephelyen portaszolgálat van, nem lehet csak úgy az utcáról belemenni, de aki kíváncsi a magyar tengeralattjáróra, azért nem marad hoppon, a kerítés mellett rakták le, így nyugodtan megcsodálható

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában