Verseny

2023.11.24. 14:52

Fizika tudásukkal vetélkedtek a diákok értékes nyereményekért a győri Mobilisben - fotók

Pénteken rendezik a győri Mobilis Interaktív Élményközpont és a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának közös eseményét, az eSZEment Pályaorientációs Versenyt. A programon Győr és környékbeli iskolák 10-12. évfolyamos, műszaki és természettudományok iránt érdeklődő diákjai vesznek részt.

Ollári Gergely

Felvételünkön a tervezés pillanatai. Fotók: Rákóczy Ádám

A fiataloknak olyan önállóan működő mérőberendezést kellett megtervezniük és megépíteniük, amely emelkedő drónon, meghatározott magasságban magától leválik, és ejtőernyő segítségével biztonságosan földet ér.

A feladat teljesítéséhez a diákoknak meg kellett tervezniük és 3D nyomtatóra kell optimalizálniuk a mérőműszerük műanyag vázát, fel kellett programozniuk az adott mikrovezérlőt és össze kellett építeniük a végleges eszközt, valamint ejtőernyőt kellett készíteniük hozzá.

Kérdésünkre a Mobilis szakmai és módszertani vezetője, Herold Bálint úgy fogalmazott: délelőtt a fiatalok terveztek, 3D nyomtatót használtak, ejtőernyőt varrtak, és az iskolákban tanult fizika tudásukat mutatták meg az elkészített mérőberendezésekben.

– Délután kiegészítő programok, és csapatversenyek is várták őket, különböző helyszíneken. Bizonyíthattak többek között szimulátorversenyben, és reakciós versenyben is. A csapatverseny első három helyezettje értékes nyereményekkel térhetett haza. Az első helyezett százezer, a második nyolcvan, míg a harmadik ötvenezer forintos jutalomban részesült. A felkészítő tanárok pedig tableteket nyerhettek –fogalmazott a Mobilis szakmai és módszertani vezetője.

Az eredményekről külön cikkben beszámoltunk ITT>>.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában