A pusztító tűz után újrakezdés

2023.10.26. 17:08

Összefogásból lett újra saját otthona a győrzámolyi családnak

Csütörtökön az önkormányzat és a család az új konténerház előtt köszönte meg a támogatóknak, vállalkozóknak a segítséget. Az eseményen azok vettek részt, akik nagy szerepet játszottak abban, hogy a család sorsa rendeződjön. Az eseményen Pulai Nikoletta, a település polgármestere köszöntötte a résztvevőket, és beszédében hangsúlyozta: nem csak a helyiektől, hanem az ország minden pontjáról kaptak támogatást.

Ollári Gergely

Vörös Géza, élettársa, és két gyermekük ajándékcsomaggal köszönték meg a segítségnyújtást.

Fotó: Csapó Balázs

A Kisalföld februárban elsőként számolt be arról, hogy egy kétgyermekes család otthona vált a tűz martalékává Győrzámolyon. Vöröséket lapunk is segítette a Jóakarat hídján keresztül, és a helyiek sem engedték el a kezüket, gyűjtöttek a családnak. Ma, a példátlan összefogásnak köszönhetően konténerház áll az egykori épület romjai felett, amit a napokban birtokba is vehetett a szerencsétlenül járt család.

Vörös Géza és élettársa, Marics Edina régóta élnek a településen, a Béke utcában nevelik két gyermeküket, a tizenhat éves Dávidot, és a tizennégy éves Bálintot. Az édesapa falugondnoki feladatokat lát el a községben, Edina a helyi sportcsarnokban gondnok. A családfő lélekjelenlétének köszönhetően nem történt nagyobb tragédia azon a februári estén: mindenki el tudta hagyni az égő házat, de Géza még visszament, és kihozott négy gázpalackot is az akkor már füsttel telített épületből. A tűzoltóság szakemberei szerint a mikrohullámú sütő elektromos kábele okozta a tűzesetet, a négy tagú családot ideiglenesen a nagymama fogadta be.

A helyiek már aznap este sokat segítettek, folyamatosan érkeztek a helyszínre a ruhák, a takarók, a tartós élelmiszer a családtagoknak, akik egy papucsban nézték végig, hogy otthonuk a tűz martalékává vált. Lapunk ezekben a napokban találkozott először a családdal, és a Jóakarat Alapítvány segítségével kétszázezer forinttal támogatta őket.

A lakosság önzetlen segítsége a tragédia után mindennapossá vált. Sorra érkeztek a felajánlások, rengeteg élelmiszer, használati dolgok, telefonok, laptop, bútorok, műszaki cikkek. Vörösék később kedvezményes áron jutottak albérlethez, egy cég felajánlásának köszönhetően pedig elbontották a veszélyes épület maradványait, és a hulladékot elszállították. Aztán a család, szintén felajánlásból, kedvezményes áron két konténerházhoz jutott. Ezeket a felajánlók a helyszínre szállították, összeszerelték. Majd a következő hónapokban segítő szándékú vállalkozók érkeztek a telekre. Ők laminált padlót szereltek be, megcsinálták a víz, és szennyvízelvezetést, a villanyszerelést, a klímával megoldott fűtésrendszert, aztán a csempézés és a járólapozás mellett a tetőfedést is.

Az ország minden pontjáról érkezett segítség

A Győrzámolyért Alapítvány számlájára több százan utaltak, végül mintegy hatmillió forint gyűlt össze, de emellett a helyi civil szervezetek is megmozdultak. A munkálatokat, és az adományok beérkezését,  feldolgozását az önkormányzat hangolta össze. A település polgármestere, Pulai Nikoletta szerint a család most új esélyt kapott az élettől.

– Megható, hogy most itt állunk egy elkészült otthon mellett, ami csakis azoknak az embereknek köszönhető, akik végig a család mellett voltak. Nem csak a helyiektől, hanem az ország minden pontjáról kaptak támogatást. Igaz az, hogy minden tragédiából valami új születik. Most egy új otthon valósult meg, ami segít számukra a talpra állásban – fogalmazott az elöljáró.

Pulai Nikoletta beszéde után mindenki megtekinthette a négytagú család új otthonát. Vörös Géza, élettársa, és két gyermekük pedig ajándékcsomaggal köszönték meg a jelenlévőknek a segítségnyújtást. 

Kulcsot kaptunk az újrakezdéshez

Vörös Géza és élettársa, Marics Edina kalauzol végig minket az új otthonukban. Mutatják a szobákat, a felbútorozott konyhát, és mesélik, sokszor eszükbe jut az a bizonyos februári este, de inkább a jövőbe tekintenek.

–Furcsa érzések kavarognak bennem. A régi otthonunkat saját kezűleg építettem, ami aztán teljesen megsemmisült. Most, hogy ennyi ember összefogott értünk, és segítséget nyújtott, valami felfoghatatlan. Állandóan arra gondolok, hogy tudom majd viszonozni, visszaadni az embereknek, azt a sok jót, amit nekünk adtak. Mi most kulcsot kaptunk az újrakezdéshez – mesélte lapunknak Vörös Géza. Hozzátette: a családunk már túl van a nehézségeken, de van még munkánk. Én is folyamatosan tervezek, és szeretnék egy kiülős, fedett teraszt építeni a bejárati ajtó elé. Köszönjük a rengeteg segítséget, amit kaptunk, és még fogadjuk is őket. A fizetésünkből a közeljövőben szeretnénk tovább csinosítani új otthonunkat, ahol talpra állhatunk, és élhetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában