Jogszerű, de problémás

2023.10.13. 17:22

Majdnem megsemmisítették Csorna egyik első ismert tanítójának síremlékét

Értéket vesztett a csornai Szent Antal temető. A Bohár-síremlék összetört, a többit megvédik.

Cs. Kovács Attila

Méltatlan véget ért a Szent Antal temető egyik ritka és értékes emléke, amelyre az utolsó pillanatban talált rá egy kőkupac alján Szalay Balázs helytörténész.

Fotó: Cs. Kovács Attila

A csornai Szent Antal temetőből eltűnt egy értékes sírkő. Az 1806-ban elhunyt Bohár György főtanító nyughelyélt jelölte, a kápolna közelében, közvetlenül a járda mellett. Hiánya Szalay Balázs helytörténésznek tűnt fel, aki nyomozásba kezdett és meg is találta a síremléket. Ám, legnagyobb sajnálatára egy telephelyen bukkant rá, széttörve, több darabban. Ha nem lép közbe a kutató, több másik kővel együtt ledarálták volna.

Kiderült, hogy a temetőt üzemeltető Jószív kft. vitette el a sírkertből a köveket, köztük Bohár főtanítóét is. A sírhely megváltása ugyanis régen lejárt és senki nem újította meg, azaz nem fizettek a meghosszabbításért. A Kisalföld az önkormányzatnál érdeklődött és kiderült, a Jószív a hatályos jogszabályok és a várossal kötött szerződés alapján végzi el a temetők üzemeltetését. A jogszabályok rendelkeznek arról, hogy mi a teendője, a joga, illetve kötelessége a cégnek a lejárt sírokkal kapcsolatban. Az előírások között van, hogy a meg nem hosszabbított sírhelyek újra értékesíthetők. A városvezetés úgy foglalt állást, hogy noha jogszabályt nem sértett a Jószív kft., a Bohár-kőhöz hasonló emlékekkel más eljárást kell alkalmazni. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester elmondta, intézkednek, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő.

A meg nem váltott sírhelyekről összegyűjtött síremlékek a bezúzás előtt.
Fotó: Cs. Kovács Attila

Probléma, amit meg kell oldani

- A Jószív kft. valóban az előírások, a jogszabályok szerint járt el, a történtek azonban egy olyan problémára hívták fel a figyelmet, melyet meg kell oldanunk. Az önkormányzat elkötelezett a múlt értékeinek megóvása mellett és ez hangsúlyosan igaz a temetőben lévő sírhelyekkel kapcsolatban. Éppen ezért a Jószív kft.-től megkérjük a lejárt, meg nem váltott sírok listáját és azoknak a személyeknek a sírhelyét, akik Csorna múltjában fontos szerepet játszottak, akik városunkat és az itt élőket szolgálták, az önkormányzat váltja meg. Erre ezentúl minden évben a város költségvetésében biztosítunk forrást - fogalmazott a polgármester.

A többieké már biztonságban

Ily módon tehát a csornai temetőben rendeződhet a helytörténeti szempontból fontos síremlékek sorsa. Bohár György sírkövét már nem lehet eredeti állapotában helyrehozni, de a továbbiakban ilyen gond nem lesz. Szalay Balázs helytörténeti kutató megnyugodva fogadta az önkormányzat intézkedését. A Kisalföld kérésére elmondta, mit kell tudni Bohár Györgyről és sírjáról.

A sírkő az 1806-ban elhunyt Bohár György főtanító nyughelyélt jelölte, a kápolna közelében.
Fotó: Cs. Kovács Attila

- Az utolsó pillanatban, egy kőhalom alján akadtam rá a szétvert sírkőre. A Szent Antal temető egyik ritka és értékes emléke volt, amely méltatlan véget ért. Bízom benne, hogy a hasonló síremlékkel tényleg nem fordul elő ugyanez. Csorna iratai az 1790-es nagy tűzvészben megsemmisültek, így Bohár György a település egyik első, névvel ismert tanítója volt. Egy pedagógus dinasztia tagja, hiszen fia és unokája is ezen a pályán ténykedett. Bohár György 1806-ban halt meg, 62 éves korában. Az 1790-ben történteket, a tűzvész pusztítását egy 108 versszakos költeményben örökítette meg. A kéziratot a plébánia 1790 után újonnan nyitott anyakönyvében őrizték. Ő tehát 1806-ban halt meg, felesége 1799-ben. Föléjük Katalin lányuk emeltette a sírkövet 1843-ban. Azaz, éppen száznyolcvan évvel ezelőtt.

Bohár tanító úr nyilván Csorna megbecsült polgára volt és nem véletlenül kapott sírhelyet a kápolna mellett - ismertette Szalay Balázs. A helytörténész megjegyezte, szívesen segít azon sírok felkutatásában és összeírásában, melyek érdemesek a megmentésre, illetve melyeket "az utókornak megtartania kötelesség".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában