Ebek

2023.10.04. 17:59

Amerikából és Japánból is érkeztek német juhászkutyák a gyirmóti világbajnokságra - fotók, videó

A világ legnépszerűbb kutyafajtájának képviselői mérettetnek meg öt napon keresztül Gyirmóton. A német juhászkutya világbajnokságra 36 országból érkeztek versenyzők. A 342 nevező, IGP, agility, obedience versenyszámokba, illetve a kutyakiállításon méretteti meg magát.

Dániel Viktória

Huszonnyolc év után újra Magyarország rendezhette meg a német juhászkutya világbajnokságot, vagy hivatalos nevén a WUSV Világbajnokságot. Az egyik legnagyobb kutyás sport rendezvényére a világ minden tájáról érkeztek versenyzők a környező országok mellett többek közt Amerikából és Japánból is érkezett csapat.

– Rendkívül népszerű fajtáról beszélünk. A világon a háziállatként tartott kutyák 33 százaléka német juhász, innét is a rendkívüli résztvevő szám – mondta el Deményné Tűri Zsanett az esemény sajtóreferense. – Az IGP-ben, mely a fajta legkedveltebb versenyszáma, 122 indulónk van. Ez három részfeladatból áll nyomkövetés, engedelmesség és őrző- védő munka. A szombati kiállításra 140 kutyát neveztek, melynek a fele külföldi. A hétvégi obedienc versenyre 45, az agilityre pedig 35 versenyzőnk lesz.

A világbajnokság elnyerésének jogáért mindig nagy a verseny hazánkban legutóbb 1995-ben Budapesten rendeztek ilyen eseményt, most azonban Győrre esett a szervezők választása.

– Nagyon jó a térség infrastruktúrája, valamint a határok közelsége miatt a külföldi versenyzőknek is kedvező a város fekvése. A távolabbi országból érkezett versenyzők például amerikaiak és japánok, már két hete itt vannak és mindannyian elismerően szóltak mind Győrről mind pedig az eseménynek otthont adó Alcufer Stadionról is. A nemrég érkezettek közül is sokan terveznek városnézést.

Már a verseny első napjára is sok néző érkezett ki , a hétvégére pedig telt ház várható.

Deményné Tűri Zsanett elmondta IGP világbajnoki címének megszerzése amellett, hogy elképesztő teljesítmény, a győztes életét is megváltoztatja.

– A bajnokokat a világ minden tájáról hívják a fajta szövetségek különböző szemináriumokra, emellett a tenyésztők is szívesen keresik meg ezeket a kiképzőket.

A nemzeteket öt fős csapatok képviselik két-két tartalékkal. A hazaiak közt két Győr-Moson-Sopron megyei is van, egyikük Somoskövy Bence, aki első helyen kvalifikálta magát a magyar csapatba.

– Nekem ez az első világbajnokságom és egyben az első kutyám ebben a sportágban, így szerencsének érzem magam, hogy bekerültem a hazai csapatba – mondta el Somoskövy Bence. –Nagyon erős a mezőny. A sportág legjobbjai közt évek óta ott vannak a németek, a csehek és az amerikaiak. Én majd csak holnap versenyzem, ezért ma igyekszem megfigyelni a pályát, valamint a bírói pontozást. Nagy kihívás, hogy a válogatón és itt is csúcsformában legyünk, van egyfajta szerencse faktor is ebben a sportban, hogy mind a kutya mind pedig a gazdája fizikálisan ás mentálisan is a legjobb formában van e az adott napon.

Somoskövy Bence elmondta, hogy ő a civil állása mellett minden nap készül kutyájával. IGP versenyzőnek lenni nem egy hobbi inkább egy életforma.

– A napi feladatok után kitűnő kikapcsolódás. A versenynek természetesen reménykedve vágunk neki és igyekszünk a legjobb formánkat nyújtani.

Hozzá tette magyar bajnoka még sosem volt a sportágnak, de a legjobb húszban már volt hazai versenyző.

A fajta hazánkban is népszerű mivel jó családi kutya, emellett pedig kitűnően idomítható. Ugyanakkor a szervezők is hangsúlyozták, hogy ne külső alapján válasszunk kutyát, hanem az életmódunkhoz. A németjuhászoknak fizikai és mentális kihívásokra is szükségük van ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kutyák legyenek. Nem elegendő, ha kertes háznál kint lehetnek az udvaron.

A magyar csapat tagjai: Somoskövy Bence, Zubercsány Diána, Keppler István, Molnár Márk, Kovács György, Rónaszéki Tünde (tartalék),Szűcs Katalin (visszalépett).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában