Csalás, vádaskodás, dráma

2023.09.20. 12:37

Viharok a szentiváni tölgyes körül

Akik követik a győrszentiváni tölgyes kalandjait, tudják, hogyan indult és szépen szerepel Az Év Fája szavazáson, mely lassan véget ér. A hónap végéig adhatja még le a voksát mindenki, aki szívén viseli a természet és a helyi értékek sorsát. Ugyanakkor aki azt gondolná, a természetvédelem ártatlan téma, biztosan nem értesült az elmúlt hét eseményeiről.

Bella Violetta

A homoki erdő több mint 150 éves kocsányos tölgyei 36 védett madárfajnak adnak otthont, árnyékukban pedig védett növények nőnek. Sok helyi még makkoltatott alattuk. Fotó:

Forrás: evfaja.hu

Fotó: Szuromi Ádám

 Egyik napról a másikra hatszáz szavazat tűnt el a szentiváni fás társulás oldaláról, amivel visszacsúszott a vezető pozícióból a szekszárdi remete berkenyéje mögötti második helyre. A jelenség magyarázata: csaló szavazatok érkeztek. Pontosabban úgynevezett egyszer használatos e-mail-címekről adtak le szavazatokat, amit eredetileg arra találtak ki, hogy az ember ne a saját elérhetőségét használja olyan honlapokon, ahonnan valószínűleg később levélszemetet, kéretlen tartalmakat kap. Ez azonban ellentétes a verseny szabályaival, mert ahogy írja a honlap: nem az a cél, hogy egy ember szavazatok tömegét adja le, hanem hogy minél többen szavazzanak. 

A győriek sérelmezték, hogy miért nem folyamatosan tűntek el a számlálóból a kétségbe vonható forrásból érkező voksok, miért egyszerre. 
Ahogy azt Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója elmondta, ezeket a szavazatokat egyesével, személyesen kell ellen­őrizni ahhoz, hogy ezt ki tudják szűrni, ezért amellett, hogy irtózatos erőfeszítést kíván a szervezőktől, nem szokták napi vagy heti szinten ellenőrizni a beérkező szavazatokat. 

A szoros versenyben a győri tölgyes mellett a szekszárdi remete berkenyéje a nagy esélyes. A szavazatlevonás hírére egy szekszárdi képviselő a közösségi médiá­ban azt mondta, a csalás ellenére ő kérte, hogy ne zárják ki a szentiváni fatársulást. Ez az eshetőség tudtunkkal azonban szóba se került. A közszereplő víváshoz hasonlította a természetvédelmi versenyt, olyan kifejezéseket használva, mint a lekaszabolás. A győri természeti érték nevezőinek érthetően ez nem esett jól, nem is szerették volna kommentálni. 

– Az Év Fája verseny a fák és szélesebb értelemben a természet szeretetéről szól – mondta a szervezők részéről Móra Veronika. – Arról, hogy közösségeknek fontosak az őket körülvevő természeti értékek, amiket meg akarnak mutatni. A többi többé-kevésbé játék, hiszen a nyeremény is szinte szimbolikus. Nem először fordul elő, hogy bizonyos emberek túl komolyan veszik a versengést. Részünkről sajnáljuk, mert a közösségi együttműködés fontos színtere a céljainknak. Nem arról szól, hogy kinek a fája szebb, öregebb vagy fontosabb, hiszen minden fa fontos. Mindenki egyformán győztes, akinek a fája ott szerepel a honlapon és akinek a fáját így megismerhetik. 

Szavazni az evfaja.hu/dontosfak oldalon lehet, ahol a nevezett helyi természeti értékek történetét is megtalálják az olvasók.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában