Nem akárki volt a kalauzunk

2023.09.02. 06:03

Valter Attila nyomába eredtünk - Teszteltük a két pannonhalmi kört, ahol a legjobbak küzdenek a magyar bajnoki címért - videó, térképek

Idén nyár közepén másodjára adott otthont Pannonhalma és környéke az országúti kerékpáros országos bajnokságnak. A 16,8 km-es nagykör és az 5,8 km-es, Főapátság körüli kiskör minden amatőr bringás számára „nyitott kapu” egész évben. Videós tesztünkre velünk tartott Vock Mátyás, a fiatal gici kerékpáros, aki idén nyáron bekerült a legjobb 40 magyar bringás közé és indulhatott a sztárokkal teletűzdelt ob mezőnyében június végén.

Szeghalmi Balázs

Az idei ob-n az elitmezőnyben induló Vock Mátyás kalauzolta a Kisalföld munkatársait, Szeghalmi Balázst és Németh Ádámot a pannonhalmi futam kis- és nagykörén.

Fotó: Csapó Balázs

Örömmel versenyeznek itt a legjobbak

Mielőtt rátérnénk tekerésünkre, érdemes megjegyezni: Pannonhalmát és környező településeket gyorsan megszerették a sportolók. A legjobb magyar kerékpárosok többsége annak ellenére örömmel vetélkedik itt, hogy a tavalyi ob-n egy felelőtlen autós a tiltó jelzés ellenére a bringások közé hajtott és kulcscsonttöréssel végződött, súlyos balesetet okozott.

Valter Attila és társai elsősorban azért döntik el szívesen a magyar bajnoki cím sorsát Pannonhalmán, mert Győr környékén népszerű a kerékpározás, az amatőr bringások közül sokan szurkolnak a legjobbaknak. Emellett a kis- és nagykörből álló „pályát” igazságosnak tartják a villámgyors profik; akad benne hosszú sík terep, ahol 65 km/órás sebességgel repesztenek a versenyzők, miközben a több mint ezeréves bencés monostorhoz vezető út megmászása a hegyimenőknek is kihívást jelent.

Íme, a nagy kör

„Nem csak azért, mert az ob-n előbb tettük meg a nagyköröket, edzéstervezés szempontjából is azt tartom ideálisnak, ha először a 16,8 km-es Pannonhalma-Győrság-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma útvonalnak vágunk neki” – kezdte Vock Mátyás, aki stílszerűen kerékpárral érkezett tesztünkre a megyehatárhoz közeli Gicről. Mivel a Győr-Pannonhalma kerékpárút már közel két éve rendelkezésre áll, a lelkes amatőrök is többnyire két keréken „futnak be” a kisvárosba és gyakorolnak kedvükre.

Elsőként Németh Ádám kollégánk pattant nyeregbe és igyekezett tartani a tempót Vock Mátyással. Pannonlmáról Győrságig alattomos emelkedő teszi próbára a kerékpárosokat, majd Pázmándfalu és Nyalka között jöhet a nagybetűs száguldás – Valter ezen a sík szakaszon félelmetes tempót diktált az idei ob-n és döntötte el kvázi a bajnoki cím sorsát –, végül Nyalka és Pannonhalma között és a kisváros tóthegyi részén újabb combos emelkedő zárja az etapot. Próbatételünk során a 16,8 km-es körön Ádám jól tartotta magát; bő félóra alatt értek célba Matyival úgy, hogy 29 km/órás átlagot hajtottak.

 

Irány az apátság a meredek emelkedőn

Ezután szerepet cseréltünk: Ádám átvette a kamerát, jelen sorok írója pedig a Cube Csömör versenyzőjével elkezdte legyűrni a főtérről az apátsághoz vezető kaptatós utat. Az ob tán legkeményebb „diója” az az utcaköves szakasz, ahol az emelkedő meredeksége súrolja a 18 százalékot. A kisváros centrumából a monostor ódon kapujáig bő 7 perc alatt értünk. Érdekesség, hogy ennek a távnak az egyéni csúcsát sokáig Vock Mátyás tartotta nem egész háromperces eredménnyel. Aztán tavaly jöttek Valter Atiék és emelték a tétet e téren is. Miután felkaptattunk az apátsághoz, jön a kiskör veszélyes része, a 12-13 százalékos lejtő.

„Ezen a lankás domboldalon az amatőr kerékprosok is felgyorsulhatnak 50 km/óra körüli sebességre. Az apátsághoz vezető út után érdemes kicsit fújni. A megerőltető mászás után az izmok savasodhatnak és ez magas pulzusszámmal könnyeden vezethet rossz döntésekhez és akár súlyos balesetekhez” –  hallottuk Vock Mátyástól.

 

A profik „űridőket” mennek, az amatőröknek marad az élmény

A pannonhalmi ob teljes és résztáv időeredményei nyilvánosok, így az is jó játék lehet Pannonhalma környékén, hogy a legjobbakhoz „igazítjuk” óráinkat. Nos, Vas Kata Blanka a nők 91,2 km-es távját idén 2 óra 31 perc, míg Valter Attila a 170 km-es távot 3 óra 50 perc alatt teljesítette. Ne feledjük: ezeknek az „űridőknek” a nagyon távoli megközelítése is szép teljesítmény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában