Egyelőre legyőzhetetlen itthon

2023.06.25. 18:39

Országúti kerékpáros ob Pannonhalmán - Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer aranyérmes

Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyert aranyérmet az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női versenyében, vasárnap.

mti

Vas Kata Blanka ismét megvédte magyar bajnoki címét Pannonhalmán. Fotó: MW-archívum

Fotó: Árvai Károly

A Pannonhalma környéki 91,2 kilométeres távnak derült, 23 fokos időben vágott neki a 10 fős - U23-as és felnőtt - női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után - amelyben már feltekertek az apátsághoz - egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

Nyugodt tempóban kezdődött a verseny, zömmel az SD Worx 21 éves címvédője diktálta az iramot, időnként Jordán Dorka segített be, a nagy köröket pedig együtt teljesítette a mezőny. Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászásakor Vas tempóváltása szakította meg a kilencfősre zsugorodott sort. Utána az U23-as bajnoki címért meccselő Jordán és Zsankó Petra tekert, ám ketten sem tudták megközelíteni Vast, aki 2020, 2021 és az elmúlt esztendő után sorozatban negyedszer diadalmaskodott. A második helyet üldözői közül az utolsó 150 méteren erősebbnek bizonyuló Zsankó szerezte meg, Jordán pedig a bronzérmet érdemelte ki.

Vas a sajtótájékoztatón kifejtette: a verseny eleje nem volt túl izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél körben ki tudta alakítani a győzelemhez szükséges különbséget. Az MTI kérdésére elmondta: igyekezett korábban elszakadni riválisaitól, ám mindenki résen volt. Így a tavalyi kiírásnál később szakadt meg a sor, mint mondta, igazából azt nem értette, akkor hogyan sikerült elszakadniuk.

"Egy-két próbálkozás után láttam, hogy ezúttal nem fog sikerülni eltekerni és csak a végén lehet majd eldönteni" - szögezte le a bajnok. A korábban gyorskorcsolyázó Zsankónak ez a második éve kerékpárosként, míg Vas - mint kiemelte - a világelithez tartozik. Jordán felidézte: többen, köztük ő maga is igyekezett szökést kialakítani, ám ez nem jött össze. "A vége pedig egyértelműen kihozta a különbségeket" - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában