18 féle vizsgálat

2023.09.11. 18:10

Együtt az egészgégért - Egészségnap Rábakecölön - fotók

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az ingyenesen látogatható Egészségnapot szombaton a rábakecöli Soós Imre Kulturális Központban. Az eseményt Soósné Vass Szilvia a Rábakecöl Jövőjéért Alapítvány elnöke és Takács Kata szervezték, valamint dr. Tuba Gyula nyújtott jelentős szakmai segítséget és közreműködést nyújtott a rendezvény létrejöttéhez. Az egészségügyi szakembereken túl további 10 helyi önkéntes vett részt a lebonyolításban.

Vámos Annamária

Fotó: Gacs Eszter

Az egészségnapon 18 különféle vizsgálat, és sok kísérőprogram várta a látogatókat.

Vérnyomás-, vércukor-, vérzsír és artériás oxigéntelítettség mérés, testzsíranalízis és ujjbegyből nyert vérmintából 45 év feletti férfiak számára prosztata betegségek szűrésére várták a résztvevőket.

Volt lehetőség allergiaszűrésre, légzésfunkció és hallásvizsgálatra, illetve bőrgyógyászati ellenőrzésre, valamint érszűkület, zöldhályog, idegbántalom szűrésre.

- Az Egészségnap nem csak egy nap az évben, hanem egy lehetőség arra, hogy tudatosabban éljünk, hogy figyeljünk egymásra és saját magunkra. A vizsgálatok testi, és ezáltal lelki és szellemi egészségük javítását is szolgálják - mondta el Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere, majd folytatta - A hagyományos szűrések mellett kiemelném a kardiológiai, a nőgyógyászatai, a kineziólógiai vizsgálatokat és gerincállapot felmérést, illetve idegsebész szakorvos véleményét is kikérhették a betegek CT vagy MRI leletek alapján.

232 ember kapott egészségútlevelét, mely térképként szolgált a Soós Imre Kulturális Központ három emeletét elfoglaló rendezvényhelyszínek között, egy helyen gyűjtötte a vizsgálatok eredményeit, a rendezvény végén pedig tombolaszelvényként is funkcionált a sorsoláson.

A gyermekeket játszóház várta. Méhész termékekkel ismerkedhettek a résztvevők, valamint egészséges ételek és italok, speciális receptek alapján készült sütemények, krémek, házi lekvárok kóstolása is szerepelt a programok között.

Önkéntesek által gyümölcsökből és zöldségekből készített faragványokat vonultattak fel.

A helyben, utánajárás, utazás és időpontfoglalás nélkül elérhető vizsgálatokon túl igazi közösségfejlesztő hatást is elértek az eseménnyel, illetve egészségmegőrzés szempontjából valódi prevenciónak bizonyult. A vizsgálatok során több esetben is sikerült kiszűrni olyan problémákat, melyek kezeléséhez az itt nyert idő valóban kincset érhet.

A rendezvény megvalósításának sikeréhez hozzájárultak a támogatói felajánlások, valamint Rábakecöl Önkormányzata pályázott a Magyar Falu Programban már a következő évi Egészségnapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában