Ünnep jótékonysággal

2023.09.01. 16:10

Agostyán búcsúval ünnepelt Tatán

Kiemelt városrészi program és egyházi ünnep is egyben a búcsú Agostyánban, Tata 600 lakosú városrészében, mely hagyományosan a felvonulással veszi kezdetét. A jótékonysági vásár bevételéből a helyi óvodát és Egyesületet támogatják

Kiss T. József

A településrész apraja-nagyja felvonult a Kossuth Lajos utcában. Fotó: Kiss T. József

A hétvégi agostyáni Szent Ágoston-napi búcsú egyik látványos programja volt idén is a szombati felvonulás a településrész főutcáján, a Kossuth utcában. Az ünnepi felvonuláson részt vett Agostyán apraja-nagyja, a lovasokat a Tarianer Spitzbuam sváb zenekar követte hangos zeneszóval. A vonuláson viseletbe öltözve az Agostyáni Dalkör tagjai, a helyi lakosok, valamint az Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is részt vettek. 

A menetben vonult Michl József, Tata polgármestere és Varga András, a településrész önkormányzati képviselője is. A vendéglátók nevében Varga András képviselő, valamint Michl József polgármester köszöntötték a jelenlévőket. A polgármester külön is gratulált Zsebőkné Hídvégi Évának, a helyi Bergengócia Óvoda óvónőjének és Papp Lászlóné óvónőnek a városi kitüntetéshez, melyet a Szent István-napi ünnepségen vehettek át. Az eseményen Nyirschi Sándor önkéntes tűzoltónak az Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesületben 40 éven keresztül végzett, kiemelkedő munkáját ismerték el, a jubileumi oklevelet Michl József és Varga András adták át részére. 

A hivatalos köszöntők, beszédek elhangzása után már a szórakozáson, a vidámságon volt a hangsúly, ehhez kellett még egy hordó bor, amit Michl József polgármester és Varga András képviselő vertek csapra és vendégelték meg a jelenlévőket. 
A műsorban az Agostyáni Dalkör mellett a „Barslakók”, a Tatai Peron Tehetségközpont fiatal zenészei is felléptek. Az „Agostyán idei barackos süteménye” verseny díját Fülöp Petra nyerte el. Hagyományos jótékonysági vásárt is rendeztek, amelynek bevételéből a helyi Bergengócia Óvodát és az Agostyánért Egyesületet támogatták. A gyerekek sem unatkoztak: kézműveskedés és játszóház, csillámtetoválás, arcfestés, hajfestés, gyöngyfűzés, társasjáték és egyéb programok várták őket. A búcsú szombaton este bállal zárult, a rendezvényház udvarán fergeteges volt a hangulat augusztus utolsó hétvégéjén. 

Vasárnap délelőtt az ünnepi misét Kovács Albert atya mutatta be a Szent Ágoston tiszteltére felszentelt római katolikus templomban. Az istentisztelet előtt a Tatai Esterházy Énekegyüttes műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. A jó akusztikájú templomban a magyar és német mellett olasz és angol nyelven is elhangzottak lélekemelő művek. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában