Élmény-Túra

2023.08.06. 15:59

Kétkerekűvel indultak, négylábúra váltottak útközben a győri bringamániások

Az esőre hajló időben a mintegy tizennyolcan vállalkoztak az útra, amely Mosonszentmiklósra, a Ló-Erő Alapítvány tanyájára vezetett, ahol gőzölgő gulyásleves, számtalan háziállat, Sárközi Tünde, családja és lovas segítői várták a vendégeket.

Barki Andrea

Fotó: Nagy Gábor

A Bringamánia Győr szervezésében Németh Katalin és Laposa Tibor vezetésével indultak a mintegy 35 kilométeres útra a győri kerékpárosok.

– Nagyon sok túrát szervezünk, elsősorban a Szigetközben és a környéken, de más vidékekre is. Túráinkon mindig sokan vesznek részt – mesélte Laposa Tibor. – A kerékpártúráinkat mindig felfűzzük valami érdekességre, valamilyen eseményhez, rendezvényhez vagy látványossághoz szervezzük útjainkat. Amikor megismerkedtem az alapítvány vezetőjével, Sárközi Tündével, akkor pattant ki a szikra, hogy egy kellemes kerékpártúrával kössük össze a lovak megismerését, a lovaglás kipróbálását. Természetesen útközben meglátogattuk a Szúnyog-szigetet, elmondtam róla az érdekességeit, majd a Bolgányi-híd felé jöttünk ide, aminek szintén megismertük a vasúttörténeti múltját – mesélte a túravezető.

Olvasóinknak a Ló-erő Alapítvány onnan lehet ismerős, hogy egy éve hat, étel ital nélkül magára hagyott, csonttá soványodott lovat mentettek meg az éhhaláltól a tanyájukra szállítva. Ebből öt visszakerült eredeti gazdájához, egy, Kacér a tanyán maradt. Szépen kikerekedve, Kicsi, Rebeka és Talizmán társaságában várta felnyergelve a bicikliseket. 

Bár egészen más egy kerékpárra felülni mint egy lóra, szinte mindenki vállalkozott a kipróbálására. Tünde egy kispaddal segítséget is adott ahhoz, hogy a mintegy másfél méternyi magasságot át tudják hidalni. A helyi lovasok által vezetett lovak óvatosan jártak körbe a biciklis vendégekkel, de volt, aki önállóan lovagolt.

– Milyen volt lóháton? – kérdeztük Laposa Tibort. – Nagyon jó!– jött a válasz. – Azért nem nyergelek át a bicikliről a lóra, de nagy élmény volt. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki. Egészen más, mint a kerékpározás. Párhuzamot is tudok azonban vonni a két közlekedési lehetőség között. Út közben mindkét esetben figyelni kell egymás rezdüléseire. A kerékpárnál is figyelni kell, mert ha az ember észreveszi, hogy már nem úgy megy, nem fognak a fékek, arra is reagálni kell. A kerékpár is "érző lélek"– fogalmazott Tibor.

Az állatokkal való barátkozás után a győriek hazaindultak, de nem új barátaik hátán, hanem saját, jól megszokott járgányaikon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában