Élelem és víz nélkül hagyták az állatokat

2022.08.05. 07:50

16 éves diáklány mentette meg a sorsukra hagyott, csontsovány lovakat és kutyákat Tápon

A magukra hagyott állatokról egy falubeli fiatal, a 16 éves tápi Simon Blanka próbált meg gondoskodni két hétig.

Barki Andrea

Sárközi Tünde, a Ló-Erő Szabadidő és Sport Alapítvány elnöke csemegével kényezteti a befogadott lovakat. Fotó: Csapó Balázs

Hat csonttá soványodott lovat és hét alultáplált, nagyon rossz állapotban lévő kutyát mentettek meg civilek a hatóságokkal együttműködve egy tápi tanyáról. A magukra hagyott állatokról egy falubeli fiatal, a 16 éves tápi Simon Blanka próbált meg gondoskodni két hétig. A családja pénzéből vásárolt szénabálát és vitette a helyszínre, hogy enni tudjanak a lovak. Naponta órákig foglalkozott az állatokkal, hogy ne haljanak éhen-szomjan.

– A faluban a forgalmas főúton láttam egy kiskutyát. Utánanéztem, és kiderült, hogy hat kölyköt, két felnőtt kutyát és hat lovat hagyott itt a tulajdonosa anélkül, hogy élelmezésükről gondoskodott volna. A lovak iszonyú soványak, a kutyák férgesek voltak, az utcán rohangáltak. Ezt látva egy, a faluban táborozó lovas, Fazekas Zsanett feljelentést tett és felvette a kapcsolatot az állatvédőkkel – idézte fel az előzményeket Blanka, aki póniló-tulajdonosként ért a lovak gondozásához.

Urbán Zoltánhoz, az Emberek az Állatokért Alapítvány önkénteséhez hétfő este érkezett a hír, hogy állatbarátok már hetek óta próbálnak az állatok sorsán javítani, de a hatósági intézkedések ellenére sem történt változás. Így másnap akcióba lendült: Királyfi Péter győri állatvédő segítségét kérte, aki egész napos telefonálással elérte, hogy szerdán helyszíni szemlét tartsanak a hatóságok, amelyen a Nébih három hatósági állatorvosa, a pannonhalmi rendőrőrs megbízottai, az alapítvány képviseletében pedig Urbán Zoltán és Mészáros Brigitta vett részt. A tulajdonos nem volt a helyszínen.

– Kosz, rendetlenség fogadott bennünket. Bizonytalan eredetű hulladékok, térdig érő lótrágya, üvegdarabok, balesetveszélyes karámok, kiálló drótok és szögek voltak mindenhol, az egyikkel én is „felnyársaltam” magam. Balesetveszélyes volt a helyszín. A kerítés romos, hiányos, düledező, az állatok kijárhattak rajta. Ez az ott élőkre és az állatokra is baleset- és életveszélyes – sorolta a borzalmakat Zoltán.

Királyfi Péter és Urbán Zoltán minden követ megmozgatott azért, hogy az állatok biztonságos helyre kerüljenek. A kölyökkutyák szüleikkel már a Győri Állatmenhelyen vannak. Fotó: Csapó Balázs
Forrás: Csapó Balázs

– A kezdeti döcögős tényfeltárásból hamarosan mindent elsöprő összefogás alakult ki. A hatóságok jelen lévő képviselői és a civil szervezetek aktivistái között olyan soha nem látott összhang és segítő együttműködés alakult ki, amely irányt mutathat és példát adhat. Érvek, ellen­érvek, ötletek, szabályok, paragrafusok, lehetőségek, tények röpködtek, de most nem egymás ellen, hanem az igazság és az állatok védelmében, és délre megszületett a döntés a lovak és a kutyák elszállításáról – idézte fel Zoltán a történteket. Az egyik kiskutya sajnos már nem élhette meg a felmentő sereg érkezését.

A szülők és az öt kölyök elhelyezését és szállítását a Győri Állatmenhely oldotta meg, a hat lóval kapcsolatban pedig felvették a kapcsolatot a mosonszentmiklósi Ló-Erő Szabadidő és Sport Alapítvánnyal, amely mind a hat ló elhelyezését vállalta. Így minden állat jó helyre került, de még karanténban vannak. Nem adhatják ki őket mindaddig, amíg az illetékes hatóság erről másképp nem dönt, akkor sem, ha valaki a tulajdonviszonyt igazolja.

A kis ménes már meg is szokta Mosonszentmiklós határában a Ló-Erő Szabadidő és Sport Alapítvány kényeztetését.

– Miközben tegnap mi a lovak hazaszállításáról gondoskodtunk, a tizenkét önkéntesünk megfeszített tempóban tette szökésbiztossá a karantént, ahol az állatorvosi kezelések befejeztéig marad a két herélt, a három kanca és a fejlődésében erősen visszamaradt csikó. Vizet, áramot biztosítottunk, szénát vittünk nekik. Óriási harc előtt állunk, hogy helyrehozzuk ezeket a testileg-lelkileg meggyötört lovakat – mondta Sárközi Tünde, az alapítvány elnöke, aki az első hírekre azonnal felajánlotta az alapítvány segítségét az állatok megmentéséhez.

Költséges a megmentett állatok kezelése és tartása. Szívesen fogad lovaknak való tápokat, vitaminokat, kiegészítőket, almát, répát, illetve pénzfelajánlásokat „A tápi mentett lovak részére” megjegy­zéssel a Ló-Erő Szabadidő és Sport Alapítvány az 59000040-11011970 számlaszámra. A kutyáknak pedig a Győri Állatmenhely (https://menhely­gyor.hu/kapcsolat) várja az adományokat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában