Szigetközi Agility Kupa

2023.08.27. 19:04

Hétszázötven fürge láb - Ügyességi számokban mérkőztek a kutyák és gazdáik a hétvégén Vámosszabadin - fotók

Tizenegyedik alkalommal lepték el a kutyák és gazdáik vámosszabadit, a Szigetközi Kupa agility verseny alkalmából szombaton és vasárnap.

Bella Violetta

Az egész országból érkeztek a versenyzők, sőt Szlovákiából is. A Győr környékiek elsősorban a kezdő és A1-es kategóriában szerepeltek. Fotók: Rákóczy Ádám

  • Százhuszonhat nevezés érkezett: három méret- és négy tudásbéli kategóriában mérettek meg kutyusok és felvezetőik a sportpályán.
  • 16-22 akadályon kellett bemutatatniuk a tudásukat a kutya-gazda párosoknak. 

Pirity Árpád, a verseny egyik bírája elmondta a legnehezebbnek a szlalom és zónás kihívások bizonyultak. – A szlalom tizenkét rúdja közé úgy kell bemennie a kutyának, hogy az első rúd a baloldalán van. Ha másik oldalról csinálja, az egy megtagadásos hiba amit javítani kell, ha nem javítja, akkor kizárásra kerül. Zónás feladatoknál pedig a kijelölt színes részekre kötelező lépnie a kutyusnak. Ez lassít, és pontosságot igényel. Ha rohan hat méter per szekundummal, nem ugorhat egyből a felvezető után, egy magas palánkról, mert megsérül. Tehát ezek a zónás feladatok az egészség védelmére is szolgálnak.

Ha azt gondolnánk csak a kutya engedelmességén, mozgékonyságán és tanultságán áll vagy bukik a verseny tévedünk, Pirity Árpád tapasztalata szerint sűrűn a felvezetők hibáznak. – Itt mindig párosról beszélünk, se a kutya, se a felvezető önmagában nem ér semmit a másik nélkül. A legkisebb mozdulatból, hangjelzésből kell érteniük egymást. És nagyon fontos az időzítés. Egy félmásodperccel később kiadott parancs már akár kizárással járhat. A mai gyors kutyáknál pedig már a kutyának is kell tudnia mi a következő akadály, nem állhat neki akkor keresgélni a következőt, amikor végzett az egyikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában