kisalfold.hu podcast

2023.08.05. 06:00

A tekerő zarándokok tanulságai

Lisszaboni szállásukon értük utol a volt bencés diákokat a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó programjának kezdete előtt. Podcastunkban Knáb András Benedek, Nádudvary Csongor és Szép M. Levente mesél az Európát átszelő élményekről, küldetésről és küzdelmekről.

Bella Violetta

4070 kilométer, és –mivel még a megérkezésüket követően is többen utaltak – végül 1,5 millió forint gyűlt össze 40 napos útjuk során a Bethesda gyermekkórház javára. Defektből még az utolsó napjukra is jutott, tizenegyet tudtak összeszámolni, küllő pedig 9 tört. Utolsó métereiken szembejött velük Ferenc pápa és kísérete. 

Podcastunkban Knáb András Benedek, Nádudvary Csongor és Szép M. Levente mesél az Európát átszelő élményekről és küldetésről. 

Hallgassa meg!

Kis emberként is hatással lehet lenni a nagyvilágra és két gombóc fagyi árával is nagyon sokat lehet tenni!

 

A fiúk azt beszélték egymás között: elfáradtak, de nem merültek ki.

– Sokat formált az út mindannyiunkon – mondja Knáb András Benedek. – Az az érdekes, hogy majdnem hogy az út hangsúlyosabb is, mint ez a pár nap. Volt egy negyven napos rákészülésünk tulajdonképpen a négy napos együttlétre.

Azt meséli, eredetileg félt a nagy és híres zarándokhelyek tömegétől, de Lourdes és Fatima is nagy hatással volt rá. – Nagyon megható volt, amikor este egy körmenetben körbevitték a betegeket és gyógyulni vágyókat. Látni azt hogy a kiszolgáltatottaknak milyen mély a hite. Fatimában egy esti gyertyás körmeneten vettünk részt, ott pedig az hogy annyi fiatallal végeztük közösen, az volt döbbenetes élmény.

Nádudvary Csongor a kegyhelyek mellett a környezetet emelte ki, mint Isten keze nyomát, amiben éltek és mozogtak, hiszen csak estére húzódtak be épített környezetbe. A hegyek, a völgyek, a síkságok... Az óceán hullámainak olyan ereje van! Ezekben is az Isten nagyságát és szépségét tapasztaltuk meg. Aki a természetet ilyen szépen megalkotta, akkor rólunk is ilyen szépet gondol!

Szép Levente azt mondja, megerősödött abban, hogy érdemes jót tenni. Abban nem kételkedtem, hogy eljutunk Lisszabonba, mert hittem abban hogy meg tudjuk csinálni. De hogy összegyűlik az az összeg, amit kitűztünk a Bethesda javára, az elképzelhetetlen volt. Érdemes jó ügyek mellé állni, ahelyett hogy lebeszélnénk magunkat. Össze lehet fogni és javítani a világon.

Tanulság, hogy mi is hatással lehetünk a világra és másokra – veszi át a szót András. – Egyszerű egyetemisták vagyunk, akik nem rendelkezünk extra képességekkel, de ahhoz hogy embereknek új hitet adjunk azzal amit csinálunk, ahhoz nem extra tudásra, vagy talentumokra van szükség, hanem csak hitre és kitartásra. Hihetelen élmény volt a visszajelzések alapján is, hogy sokan akik követtek minket megkönnyezték az érkezésünket, vagy megjegyezték, hogy ilyenek is lehetnek a sokat emlegetett mai fiatalok. Kis emberként is hatással lehet lenni a nagyvilágra és két gombóc fagyi árával is nagyon sokat lehet tenni!

Nádudvary Csongor hozzáfűzte: Ez felhívás is arra, hogy felelősségünk van és felelősen kell az életünket irányítani, mert igeni s kihat a világra az is ha nem csinálunk semmit, és az is ha cselekszünk.

Ahogy Knáb András mondja, Isten nem csak szeret mindenkit, de küldetést és célt is adott mindenkinek. – Sokszor nem hisszük el hogy nekünk is vannak eszközeink hatással lenni a világra és másokra, pedig vannak. Akármilyen mélyen vagyunk, ebből lehet új energiát nyerni.

Aki szeretne a fiúkkal együtt hálát adni az útért, az összegyűlt adományokért és tapasztalatokért megteheti 9-én pénteken a Pannonhalmi Főapátság napközi imaóráján, hiszen akkorra érnek haza a tervek szerint a fiúk is – ezúttal már négy keréken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában