2023.07.06. 15:16
Pacallal törtek az élre a kapuvári Ízvadászok
Gasztroversenyen elevenítették fel a hadi ételeket Ecseren, ahol a kapuvári ÍzvadÁszok három fődíjat hoztak el. Pacal, disznó füle és farka volt a tányéron.
A XII. Kárpát-medencei hadikonyhaszemle és főzelékfőző versenyen Ecseren remekeltek a kapuvári Íz- vadÁszok. A versenyt a Nemzetközi Rendőrszövetség, a Szabadtűzi Lovagrend és Ecser önkormányzata szervezte, ahol összesen huszonnyolc csapat mérte össze főzőtudományát. Az ÍzvadÁszok, Magyar László és Magyarné Pócza Katalin elnyerték a három fődíjat, így ők lettek a „Tóth Jutka” Vándorkupa tulajdonosai, valamint megkapták a „Hadikonyha séfje” rangos elismerést is. Emellett összesített pontszámuk alapján az első helyen végeztek, és ételeik, süteményeik és hadi ételeik is dobogós minősítést kaptak.
Magyar László elmondta, hogy a versenyek előtt kutatják a recepteket, hogy a versenykiírásnak legmegfelelőbb ételekkel induljanak. – A hadi ételeknek óriási értéke volt a háborús vagy vészhelyzetekben. Nemcsak a katonák, hanem a hátországban élő, civil lakosság által fogyasztott ételeket sem hagyhattuk figyelmen kívül – ismertette a szakács, majd folytatta: – Az emberek kreativitása határozta meg, mit készítettek, legyen szó háziasszonyokról, akik a családnak főztek, vagy katonákról, akik a hadszíntéren tartózkodtak. Az embereknek korlátozott alapanyagaik voltak. Ekkor lett a pacalnak értéke. Tehát a versenyen mi is pacallevest készítettünk, valamint rántott disznófület és -farkat. Feleségem bortésztába töltött fahéjas szilvát sütött, friss sárgarépából lencsés főzeléket készítettünk.