Huszárvirtus élő történelemórákon

2023.07.13. 08:45

Megszólalt az ezredkürt – A diákok Győrújbaráton táboroznak a Magyar Honvédség hagyományőrző táborában

A nyári szünetben számtalan tábor várja a fiatalokat. Nemcsak könnyed szórakozást akarnak a gyerekek, sokan tanulást, sportolást, testi-lelki feltöltődést keresnek a vakáció idején is.

Barki Andrea

Katonahagyományok – A Veres-iskolában a huszárkorszakkal foglalkoztak a gyerekek.

Fotó: Rákóczy Ádám

 A diákok Győrújbaráton töltenek egy hetet a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezredének hagyományőrző táborában. A fiatalok élő történelemórákon vesznek részt, ahol hagyományőrző egyesületek közreműködésével, a magyar hadtörténelem különböző korszakaival, fegyverzetével és egyenruha-viseletével ismerkednek meg. Az előadásokon nemcsak a katonahagyományokat elevenítik fel, de a mai kor katonai kihívásairól és a honvédelem legújabb eszközeiről is hallhatnak, tanulhatnak. 

Szerdán huszonnyolc, az ország minden részéből érkezett, 12 és 15 év közötti ifjú látogatott el a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, katonásan felsorakozva. 
A Veres-iskolában a huszárkorszakkal foglalkoztak a gyerekek a nap folyamán. Vígh Attila, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület elnöke köszöntötte a bemutatón a fiatalokat az ezredkürttel, amin bemutatta az ébresztő, a takarodó és az imához hívó dallamokat is, amelyek végigkísérték a katonák egész életét, de a csapat mozgását is ezzel irányították. A győri lovas nemzetőrök mellett a pápai 7. huszárezred egyenruháját is megcsodálhatták a lóra pattant hagyományőrzők jóvoltából, de voltak itt Budapestről a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárai is, akikkel a Budai Várban különlegesebb alkalmakkor találkozhatunk. 

A fiatalok nemcsak a huszárság történetéről és felszereléséről hallottak. Dr. Diószegi Gábor vezérőrnagy, az Új Nemzetőrség elnöke mesélt az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban részt vevő gyerekekről is. A lovas nemzetőrök nemcsak ügyesen táncoltatták lovukat, de látványos karusszellel is elkápráztatták a táborlakókat. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában