Nem nagy ördöngösség elkészíteni

2023.07.02. 16:23

Így lehet Pilóta kekszet sütni otthon: a győri gasztroújságíró minden fortélyt megmutat - Fotók, videó

A cikkben szereplő recept mellett az elkészítéshez trükköket, praktikákat - köztük azt is, hogyan került a tésztába a Pilóta minta - a videóban mutatja be Szarka Zsófi.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Tavaly ősszel a legtöbb boltban nyoma veszett a még mindig népszerű, Győrből több mint 60 éve hódító útjára indult édességnek, a Pilóta keksznek. A Mondelēz Csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári üzemében április végén újraindult az ikonikus szendvicskeksz gyártása. Július elejétől országos szinten megtalálják a boltok polcain a rajongók, eredeti és változatlan receptúrával. Első körben a klasszikus Pilóta tért vissza májusban, majd júliustól a Pilóta Tripla kakaós is.

A 180 grammos hengeres kiszerelés, ami 10 darab keksz közel 1000 forint. Mivel a drágulás mértéke jelentős, felkértük Szarka Zsófi gasztroújságírót, aki főzőműsoraiban, gasztrocikkeiben mutatja be a magyar és nemzetközi konyha féltett és közkedvelt receptjeit, hogy készítse el házilag olvasóinknak a közkedvelt édességet.

A Pilótát 1960-tól 2006-ig készítették a legendás szigeti édes birodalomban. A második világháborúban a vadászpilóták túlélőcsomagjaiban található csokoládé és keksz adta Telekesi József termelési vezetőnek az ötletet a híres győri nassolnivalóhoz az ’50-es évek végén.

- Eredetileg kemény piskótaalappal sütötték, amelynek tésztája hasonló volt a mostani tallérhoz. Erre töltötték az eleinte nugátos krémet, felülre pedig kakaós kekszet helyeztek. Alsó részén anno nem volt minta, míg a felső napjainkban is őrzi a régi nyomatot - árulta el Szarka Zsófi gasztroújságíró és szakács, aki szerint nagyon fontos, hogy megőrizzük értékeinket, régi receptúráinkat és elkészítsük őket otthon.

- Számomra ilyen a pilóta keksz is, így örömmel tettem eleget a felkérésnek és készítettem el a győri Placc műhely konyhájában. Kicsit bele is ástam magam a keksz múltjába. Miután lesütöttem otthon az első adagot, komoly kihívás volt elrejteni a család elől, hogy a forgatásra is maradjon - tette hozzá.

Szarka Zsófi szerint a Pilóta keksz elkészítése nem túl nagy ördöngösség, hiszen csak linzer tésztából és egy csokikrémből áll, ellenben nagyon finom.

-Ha egy napot állni hagyjuk, hogy a keksz kicsit puhuljon és még jobban összeérjenek az ízek, akkor még finomabb lesz. De hát ember legyen a talpán, aki a sütés után ellen tud állni neki. Nekünk sem mindig sikerült - emelte ki a gasztroújságíró.

Pilóta keksz házilag

Hozzávalók:
400 g finomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 db egész tojás + 1 sárgája
1 ek méz
1 kk vaníliakivonat
nagy csipet só
2 ek sötét Holland kakaópor
Krémhez
150 g vaj
3 ek Holland kakaópor
2 ek rum
3 tk mogyorókrém
50 g kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
*cs= csomag
* ek = evőkanál
* tk= teáskanál
Eszközök: kézi mixer, spatula, habnyomózsák, nyomda, tepsi, sütő

Elkészítés:
Először a keksz tésztáját gyúrjuk be, mert pihentetnünk kell. A lisztet a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk kézzel vagy késes robotgéppel, ezután hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliát, mézet és a tojásokat. Gyorsan kidolgozzuk, majd ketté osztjuk. A feléhez hozzáadjuk még a kakaóport és beledolgozzuk. Mindkét színű gombócot a hűtőbe tesszük 1 órára. Ezután jöhet a krém, amihez a vajat és a cukrokat habosra keverjük egy kézi mixerrel, majd hozzáadjuk a mogyorókrémet, rumot és a kakaóport, szintén hűtjük. A tésztát egyesével 3-4 mm-re kinyújtjuk, alaposan lisztezzük, 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle és sütőpapíros tepsin 7 perc alatt megsütjük, 180 fokon. Miután kihűlt, a krémmel összeragasztjuk őket és másnapig pihentetjük. A receptben használt mennyiségből 35 kekszet sütöttünk.

Szerkesztőségünkben is megoszlanak a vélemények a Pilóta kekszről, van, aki hatalmas rajongója, de többen inkább a vaníliás karikát vesszük le először a polcról. Abban viszont a legtöbben egyet értettünk, hogy házilag jobban megéri elkészíteni és talán még egy kicsit finomabb is, a kevésbé precíz, de annyi krémmel töltött keksz, amennyivel mi szeretjük.

Kezdetben a Győri Keksz győri üzemében gyártották, de 27 éve már a Mondelez székesfehérvári gyárában készül. A magyarok egyik legkedveltebb kekszterméke, több generáció számára nosztalgikus emlékeket idéző édesség, mely mind a mai napig népszerű a fogyasztók körében. 2021-ben közel 5 millió 470 ezer darabot vásároltak belőle. A linzer gyártósoron készülő Pilóta szendvicskeksz mellett ebben az üzemben készül a Győri édes, a Pilóta vaníliás karika, valamint a Háztartási Keksz is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában