kisalfold.hu podcast

2023.06.05. 17:15

Világsztár érkezik Győrbe és ad közös koncertet a Győri Filharmonikus Zenekarral - videó, fotók

Péter Bence világhírű zongoravirtuóz, zeneszerző és zenei producer közös szuperkoncertre készül Győrben a Győri Filharmonikus Zenekarral - jelentették be hétfőn a Richter teremben.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Ötévesen kezdett zongorázni, hétéves korában már első dalát komponálta, eddig több mint egymilliárdan nézték meg videóit az interneten. Mára már világ több mint negyven országban adott koncertet Péter Bence, a londoni Hyde Parkban ötvenezer ember hallgatta egyedülálló előadását. Legutóbb májusban, Budapesten, az első hazai szóló nagykoncertjén megtöltötte az MVM Dome-ot. Sikeres magyarországi bemutatója Győrben folytatódik ősszel, a Győri Filharmonikus Zenekarral (GYFZ) közösen, akikkel nem ez az első együttműködése. Tavaly augusztusban a fertőrákosi barlangban adták első koncertjüket, amelyet szeptember 8-án követ a győri, az Audi Arénában.

- Ez lesz az első lépcsőfoka a jövőbeni közös munkánknak. Komoly terveink vannak -  fogalmazott Fűke Géza, a GYFZ igazgatója, aki szerint regionális csúcsintézményként mindenre is nyitottnak kell lenniük. Így a klasszikus zenei műfajokat is átlépik, ha minőségről, tehetségről és kreativitásról van szó.

- Péter Bence zenei karrierjét Debrecenben indította el, zongora- és zeneszerzés szakon, majd tanulmányait a híres bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasaként folytatta. Itt a zongorát és filmzeneszerzést a szakma legjobbjaitól tanulhatta. Bence zongoráján olykor dobol vagy „gitározik”, egyedülálló technikájával egy új szintre emelte a zongorajátékot, nagy hatást gyakorolva az új zenészgenerációkra és a zenekedvelő közönségre. A filharmóniához való visszatérése, olyan mintha önmagához térne vissza - mondta el Zöld Szabolcs, menedzser. Hozzátette, régi tervük volt, hogy hazai terepen szimfonikus koncertet adjanak, amelyhez nem is találhattak volna jobb partnert, mint a Győri Filharmonikus Zenekar.

A hajdúböszörményi zongoravirtuóz egy világrekorddal is felhívta magára a figyelmet. 2012-ben szerezte meg a Guinness-rekordot a "legtöbb zongorabillentyű leütése egy perc alatt" kategóriában, 765 billentyűleütéssel. Péter Bence sajátos hangzásvilágával és játékstílusával lebontja a korlátokat a zenei műfajok között. Így nem meglepő, hogy nagy az összhang a győriekkel.

Rácz Márton karmester dirigál ismét, de ezúttal a győri Arénában. Elmondta, hogy nagy vonalakban már készen van koncert terv, de a részletes repertoárt az utolsó pillanatig pontosítják. Azt viszont elárulta, hogy Bence átiratai és saját darabjai is helyet kapnak, valamint néhány újdonságra is készülnek. - Péter Bence zongorahasználata egyedi, komplett zenekart helyettesít. Így a filharmonikusokkal ezt a zenei világot igyekszünk megtámogatni - fogalmazott Rácz Márton.

 

- Hamar megtaláltuk a közös hangot. A tavalyi, első közös koncertünk egyfajta zenei kiteljesedés volt számomra. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk azóta is, sokan mondták, hogy olyan új élményt kaptak, amit korábban sosem tapasztaltak. A nagy sikeren felbuzdulva tudtuk, hogy folytatni kell! Szeretnék a jövőben a szimfonikus koncertekre fókuszálni, hogy minél szélesebb körbe eljusson

 - fejtette ki Péter Bence, aki azt is megígérte, hogy a fertőrákosi koncerthez képest kétszer akkora dobásra készülnek.

A fiatal zongoraművész világhírű átdolgozásaiban klasszikus elemekkel fűszerez ismert pop és rock dalokat. Ebből a sajtótájékoztató végén adott kis ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában