Hazakerült a történet

2023.06.12. 17:14

Új nyom került elő: folytatódik a kutatás a Győrben hősi halált halt Szebalda nővér, érsekvadkerti apáca után

A Győrött hősi halált halt Szebalda nővérről szóló közös kutatásukról mesélt Pozsgai Kitti, a Kisalföld szerkesztője, újságírója és Máthé György plébános a napokban a nógrád megyei Érsekvadkerten. A Kolping Házban tartott előadás során új információk is kiderültek a hősi halált halt apácáról.

Lászlók Judit

Balla Mihály fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a Győrben hősi halált halt apácatörténetét.

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Polgári esték rendezvénysorozat keretében – Balla Mihály országgyűlési képviselő meghívására – érkezett a napokban Érsekvadkertre Pozsgai Kitti, a Kisalföld napilap szerkesztője, újságírója azért, hogy Máthé György plébánossal közösen meséljen a Szebalda nővérről szóló közös kutatásukról.

Balla Mihály kiemelte, hogy a település idén 800 éves, ami a helyi egyházközség számára is fontos ünnepi időszak. Így időközben sikerült elérniük, hogy emlékmű épülhessen hősi halált halt apáca tiszteletére. Beszédében méltatta Szebalda nővér cselekedeteit, éppen ezért fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a történetét.

Példaképként tekint rá

Az előadás során Pozsgai Kitti egyebek mellett arról is beszélt, hogy példaképként tekint Szebalda nővérre, akinek történetét szeretné, ha minél többen megismernék. Mint mondta, a kutatás során a legnagyobb nehézséget a hiányos vagy éppen téves adatok okozták, így elengedhetetlen volt a lelkes segítők munkája, közéjük tartozott Majd Máthé György plébános is.

A téves adatok egyik ékes példája volt, hogy kezdetben Macska Ágnes helyett, Mácska M. Magdolnát kerestek. Bár sokáig azt sem tudták, hogy néz ki Szebalda, időközben az újságíró birtokába kerültek róla készült fotók, amelyeket megmutatott a közönségnek. Emellett mesélt a győri kórház emlékőrzéséről, Csordás Adrienn ápolási igazgató Szebalda iránti tiszteletéről is. Kiemelte továbbá, hogy dolgozik egy összegzőkiadványon, amely idén ősszel készülhet el.

A Győrött hősi halált halt Szebalda nővérről szóló közös kutatásukról mesélt Pozsgai Kitti Érsekvadkerten. 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A plébánossal közösen egy új információt is megosztottak a jelenlévőkkel. – A legfrissebb izgalmas szál, hogy állítólag van egy levél, amit egy ápolótársa írt Szebaldáról, az apáca halála után. Ez az információk szerint valakinek a magántulajdonában volt, aki később elképzelhető hogy leadta a levéltárba, amelyet most próbálunk felkutatni – számolt be a jó hírről Pozsgai Kitti, hozzátéve: – Ugyanakkor még mindig nem tisztázott, hogy hol lépett be Megváltós Nővérek rendjébe, ugyanis vannak arra utaló jelek, hogy Szolnokon, de Sopront sem lehet kizárni még.

Hálás a család

A rendezvény végén Pozsgai Kitti arra is kitért, szerinte az ő feladata volt, hogy összekösse a családot, hiszen a Pásztor család csak annyit tudott, hogy Győrben hunyt el a rokonuk. Emellett arról sem tudtak, hogy milyen tisztelet övezi Szebaldát a városban. Végül a Pásztor család köszönetét és háláját fejezte ki azért, hogy a kutatómunkának köszönhetően oly sokára, de megtalálták szeretett hozzátartozójuk sírját.

Emlékmű épül Szebalda nővér tiszteletére

Érsekvadkert 800 éves jubileumának alkalmából az ott született és Győrött hősi halált halt Szebalda szerzetesnővér tiszteletére a helyi római katolikus egyházközség egy emlékteret létesít. Ehhez a Miniszterelnökség húszmillió forintos támogatást biztosított. 

Máthé György, Szebalda nővér életnagyságú bronzszobrának tervével, melyet a helyi templom előtti téren terveznek elhelyezni .
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

– Tavalyi győri látogatásunkkor kezdett el megfogalmazódni bennem, hogy helyben is kellene valami emlékhelyet kialakítani. Ezért először létrehoztunk egy fotókból és Pozsgai Kitti újságcikkeiből álló kiállítást a templomban. Az emlékmű megvalósításhoz támogatást kértünk Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkártól, Balla Mihály országgyűlési képviselőtől, a Nógrád Vármegyei Önkormányzattól, szűkebb hazánk három kórházának igazgatójától, így dr. Szabó Gézától, dr. Tóth Judittól és dr. Boczek Tibortól egyaránt, valamint a helyi önkormányzattól és a lakosoktól. Mindenki az ügy mellé állt, amiért nagyon hálásak vagyunk. Végül ehhez a Miniszterelnökség húszmillió forint támogatást biztosított, az önkormányzat pedig a Drággfy-kúria előtti területet bocsátotta a rendelkezésünkre – fogalmazott Máthé György. 

Az előzetes tervek szerint a mintegy húsz négyzetméter nagyságú tér közepén foglal majd helyet egy két méter magas talapzaton Szebalda nővér életnagyságú bronzszobra. A Pogány Gábor Benő szobrászművész tervezte alkotás pedig a győri emlékműre is tesz majd utalást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában