Légy tökös!

2023.06.15. 08:02

Kampány a férfiegészségért Sopronban - Leplezetlen vallomások, tények és tévhitek a prosztatarákról

Az ország legnagyobb, férfiegészséggel foglalkozó szervezete a MentsManust Egyesület. Tavaszi kampányukban minden hetedik férfinál találtak az ujjbegyből vett vérmintában prosztatabetegségre utaló jeleket úgy, hogy mindannyian önként, többségében kíváncsiságból jelentkeztek a szűrésre. Ha ilyen rossz az arány, valójában hányan lehetnek veszélyben?

D. Pusztai Andrea

Képünk a tavaszi soproni szűrésen készült, amely az országos kampány első állomása volt. Közel százan jelentkeztek szűrővizsgálatra. Fotó: Kisalföld-archív

A MentsManust Egyesület és a BioTechUSA-cégcsoport közös, Légy tökös! elnevezésű, nyolc várost érintő tavaszi prosztata­rákszűrő akciójának Sopron volt az első állomása. Az eredmény az országos statisztikát erősítette: kilencvennyolcból kilenc férfit irányítottak tovább urológushoz. 

– Az élet túl rövid ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk az apró jeleket. Késő sajnálkozni, hogy elodáztuk a szűrővizsgálatot, ha elmulasztottuk a pillanatot, amikor még nem ketyegett az óra és lett volna idő meggyógyulni – mondta a Kisalföldnek Gecsei Ádám, aki 2019 óta – ma már regionális koordinátorként – támogatja az egyesület munkáját, aztán sorolja azokat a szomorú adatokat, amelyek az egyesület és partnercége edukációs kampányának részeként nemrég született online kézikönyvben is szerepelnek.

Képünk a tavaszi soproni szűrésen készült, amely az országos kampány első állomása volt. Közel százan jelentkeztek szűrővizsgálatra. Fotó: Kisalföld-archív

– Annak a valószínűsége, hogy egy férfi túléli a hatvanötödik születésnapját Magyarországon, 64 százalék, az érettséginél alacsonyabb végzettségűek körében pedig kevesebb mint 50 százalék. Ez az arány Ausztriában 80 százalék. A vezető halálok hazánkban a rák, amelyben Európában még mindig élen járunk. A férfiaknál a tüdő, a nyomában pedig a prosztata daganatos megbetegedése szedi a legtöbb áldozatot. Utóbbi ráadásul gyorsítópályán gyilkol, a gázt pedig azok a férfitársaim nyomják, akik utat engednek a vizsgálattól való félelemnek, a bizonytalanságnak, vagy ami még rosszabb, tudomást sem vesznek arról, hogy felelősek az egészségükért – sorolta Ádám a tényeket.

– Ezért ragadunk meg minden alkalmat, hogy elmondhassuk: évente egyszer minden negyvenöt év feletti férfinak el kellene végeztetnie a PSA-vizsgálatot. A PSA a prosztataspecifikus antigén rövidítése. Egy olyan marker a vérben, amely kóros esetben megemelkedik, utalva a prosztata megbetegedésére. Pár csepp vér az ujjbegyből és fél óra a 365 napból igazán nem nagy áldozat önmagunkért és a szeretteinkért. Ha pedig kiderül, hogy tovább kell lépni, újabb vizsgálatokra van szükség, legalább biztosak lehetünk benne, hogy időben tesszük. 

A prosztatarák nem válogat. Sokszor a kritikus 45 éves kor alatt is támad, ezért fontos a felelősségteljes gondolkodás, és egészségünk tudatos megőrzése helyes életmóddal, változatos táplálkozással és rendszeres mozgással. Ezt a tudatosságot erősíti, a kimondatlan kérdésekre ad választ és a tévhiteket is eloszlatja az együttműködésből született Légy tökös! című online kézikönyv, amely az egyesület mentsmanust.hu weboldalán érhető el. 

A BioTechUSA-cégcsoporttal közös kampány arca két ikonikus testépítő, Kathi Béla és Kiss Jenő volt, akikkel a prosztatavizsgálat kapcsán a félelmek eloszlatására egy szórakoztató, de informatív videó készült. – Nem hallgattunk el semmit a kézikönyvben – folytatta Gecsei Ádám, aki feleségével, Gondár Flórával igyekezett a legérzékenyebb témákat is érinteni. – A tematikába beépítettünk beszélgetéseket orvosokkal, az érintettek – köztük egy 21 éves ráktúlélő – őszinte vallomásait, szót ejtünk a betegség mentális okairól, a diagnózis hírének feldolgozásáról, a lelki kapaszkodókról, a rehabilitációt segítő módszerekről, köztük az intimtornáról. Részletezzük a tüneteket, a vizsgálatokat. Ajánljuk a könyvet minden férfinak, idősnek és fiatalnak, valamint szeretteiknek, rokonaiknak, akik bátorítást adhatnak az olykor kellemetlen, mégis fájdalmatlan vizsgálatok elviseléséhez, és erőt nyújthatnak a gyógyulás útján. Készülünk a novemberi, országos kampányra, ahol reméljük, minél több férfitársunkkal találkozhatunk, és tovább dolgozunk azért, hogy a mobil szűrőbusz – amelyhez a partnerséggel is támogatást kaptunk – mielőbb útnak indulhasson. 

Évente négy és fél ezer új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon. A férfiak harmada ekkor már gyógyíthatatlan, túl későn kerülnek orvoshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában