A nejlonviselet kultúrtörténeti érték

2023.05.22. 17:27

Otthonkában a kifutón - Modelleket várnak a ravazdi bemutatóra

Ravazdon, az Őrhegy Udvarház koncertpajtájában nem hétköznapi kifutó várja a vállalkozó kedvű vagy nosztalgiára hajlamos hölgyeket. Százhúsz darabos otthonkagyűjtemény bemutatásához várják a modelleket a Mediawave pünkösdi programjára május 28-án, vasárnap három órára Ravazdra.

Bella Violetta

A szatymaziak őszibarack-fesztiválján indult útjára az ötlet és a kiállítás. Ennek a bemutatónak a A szatymaziak őszibarack-fesztiválján a ravazdon.

Fotó: Kémeri Attila

Kémeri Attila, a kiállítás gondnoka elmondta, a szatymaziak őszibarack-fesztiválján indult útjára az ötlet és a kiállítás, ami összeköti a közösségi élményt a kultúrtörténettel – ráadásul humortól sem mentes. 

– Isteni szikra volt, hogy összegyűjtsük az otthonkákat és bemutassuk, nemcsak kiakasztva, hanem revü formájában is. Meglepően bájosan mutatnak ezek az otthonkák a lányokon, asszonyokon, nem olyan bumfordiak, mint első hallásra gondolnánk. 

Az ’50-es évek gyári munkaruháiból a szocialista tervgazdálkodás szimbólumává, a Kádár-korra pedig a háziasszonyok kedvencévé avanzsált nejlon zsákruhák első gyűjtése tehát Szatymazon indult, de Ravazdra érve kiegészült helyi darabokkal is. 

– Egytucatnyi Pék Lajosné Ili néni szekrényéből származik, aki otthonba került. Néprajzzal és öniróniával is megspékelt gyűjtésünkről értesülve ő küldte a ruhákat, itt lakott a szomszédban, az Őrhegy utcában. 

Korra, méretre való megkötés és előválogatás nélkül várják az egyszeri manökeneket. 

– Többé-kevésbé falusi viselet volt az otthonka, nem szupermodellekre kitalálva. Bakfismérettől a nagymamáig mindenki talál magára valót a helyszínen a száz-százhúsz darabból. A konferanszié Szőke András lesz, aki a korszakról és a viselet fénykoráról is beszél kicsit, sajátos stílusában. Itt nem lehet megbukni, aki életében nem állt színpadon, az is jól érzi magát, mint egy nagy osztálybuliban. 

Kémeri Attila azt mondja, a hangulatot neves improvizatív zenészek teszik teljessé, akik odaillő dallamokat rögtönöznek a divatbemutató alá. 

Az otthonkakiállítás már május 26-tól megtekinthető. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában