Közlekedés két keréken

2023.05.23. 07:37

E-rollerek Sopronban - Vegyes fogadtatás a városban: figyelem és fegyelem két keréken

Sopronban április közepén vezették be az e-roller-szolgáltatást. A fogadtatás vegyes volt, a közösségi oldalakon egyesek örültek neki, mások viszont kifejezetten harcos kritikákkal illették. Használatukról és a szabályokról kérdeztünk hozzáértőt.

Varga Henrietta

Németh Zoltán vallja, ha betartjuk a szabályokat, az e-rollerrel való közlekedés is biztonságos. Fotó: Máthé Daniella

A kihelyezett rollerek fogadtatása vegyes volt, a közösségi oldalakon egyesek örültek neki, mások viszont kifejezetten harcos kritikákkal illették. Utóbbiak bírálták az e-rollereket használók közül azokat, akik úton-útfélen, járdán, parkokban, a gyalogosokat akadályozva hagyták a rollereket, de olyanok is voltak, akik a nem rendeltetésszerű használatot emelték ki. Arról, hogy az e-rollerek használatának milyen szabályai és tudnivalói vannak Irmai Krisztiánt a Lime Technology Kft. magyarországi vezetőjét kérdeztük.

 E-roller és a szabályok

- Az e-rollerek egyik legfontosabb szabálya, és az ÁSZF-ben (Általános Szerződési Feltételek) is benne van, hogy csak 18 éves kor felett használhatóak az eszközök, ez alatt a szülő felelőssége - kezdett bele. Egyéb feltételekhez nincs kötve, az elektromos rollerrel való közlekedéshez jelenleg nincs szükség jogosítványra. A KRESZ ismerete javasolt, ahogy a bukósisak használata is, bár nem kötelező az aktuális jogszabályok szerint. A biztonságos közlekedés érdekében azt javasoljuk, hogy kerékpársávban közlekedjenek vele, ennek hiányában az úttesten. Abban az esetben, ha az út túl veszélyes, mert például gyorsforgalmi, akkor használható a járdán, de kizárólag korlátozott sebességgel, 10-15 kilométer/órával - tette hozzá.

A járműveket a kormányon található QR-kód beolvasásával aktiválhatják, amelyért percalapú bérleti díjat fizetnek a használók. Irmai Krisztián azt is elmondta, hogy a biztonságos elinduláshoz kicsit toljuk előre az eszközt, így a kitámasztója hátrabillen, lökjük meg magunkat, mint a sima rollernél és szép lassan adjunk gázt. Sokan ott hibáznak, hogy a gázkart teljesen meghúzzák, emiatt az eszköz meglódul és veszélyessé válik.

E-roller és a biztonság

A felhasználók csak olyan helyen tehetik le a rollereket, ahol parkolópont létezik, és amelyek GPS szerűen be vannak állítva. Amennyiben nem a megfelelő helyen hagyják, a számlázás nem áll le. További fél órán keresztül nyitva marad a számla, ennek díját a rendszer le is vonja a bankkártyáról, így a könnyelműség súlyos forintokban mérhető.

- Természetesen a biztonsághoz az is hozzá tartozik, hogy nem eldobáljuk az eszközöket, hanem úgy parkoljuk le, hogy azok ne akadályozzák a járdán, biciklis úton közlekedőket

- hangsúlyozta. Abban az esetben, ha a roller működése használat közben nem optimális és ezt a felhasználó észreveszi, állítsa le és jelezze az applikációban, hogy probléma volt a járművel. Onnantól, hogy ezt megtette, a továbbiakat a GYSEV Zrt., mint logisztikai partner intézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában