A faoltás ünnepe

2023.03.24. 14:03

Veszprémvarsányban, Felpécen is gyümölcsoltásra hívják az érdeklődőket

kisalfold.hu

Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ehhez a jeles naphoz kötődik a gyümölcsfák oltása. A hagyományhoz kapcsolódva szeretné a veszprémvarsányi önkormányzat és az Életmód Klub a generációk közötti tanulást szorgalmazni, ezért gyümölcsoltásra hívják az érdeklődőket. Szombaton 10–13 óra között a focipálya fedett részén Wéber Feri bácsi gyümölcsoltó osztja meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. 
Az eseményen kétszáz madárcseresznye-vadalanyt oltanak be a településre jellemző, legízletesebb gyümölcsöt termő cseresznyefák oltóvesszőivel. Feri bácsi lépéseit követve a felnőttek, a gyerekek és a szülők közösen oltják be saját gyümölcsfájukat, majd otthon elültethetik és nevelhetik tovább a kisfákat. A program ingyenes, minden család annyi kisfát olthat, ahányan jelen vannak a rendezvényen. Saját metszőollót és éles kést érdemes vinni, de akinek nincs, annak adnak. Célszerű egy kisebb nejlonzsák is a fácskák gyökereinek becsomagolásához. 

E nap környékén várták vissza a vándorló és énekesmadarakat, ezért a gyerekeket játékos madármegfigyelés várja. A felnőtteknek részére az ünnepkörhöz kapcsolódó „Gyümölcsoltó Tudod-e?” készült. Az Életmód Klub tagjai virágbörzét tartanak a kiskertekben termett növényekből. Ide bárki vihet még virágokat, növényeket. 

A Felpéci Tájház udvarán is rendeznek oltónapot. A program kezdetén „A Sokoró-tájegység régi gyümölcsfajtái” címmel Burkali Gergely gyümölcsész beszél kutatási eredményeiről. Az oltónapon részt vevők megtanulhatják az oltás legegyszerűbb módszereit, és töveket is vásárolhatnak, mellyel a Felpécért Alapítványt támogatják. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában