32 éve töretlenül

2023.01.24. 14:29

1991-ben alakultak újra a cserkészek Csornán

Újraalakulásának harminckettedik évfordulóját ünnepli januárban a csornai cserkészcsapat. Az 1948-ban betiltott szervezetnek most is, mint ahogy az alapításkor, a premontrei apátság a fenntartója.

Cs. Kovács Attila

Az újraalakulás után készült a fotó a csornai cserkészekről. Fotó: csornai cserkészcsapat

Harminckét évvel ezelőtt, 1991 januárjában alakult újra a csornai 63-as számú Bessenyei György Cserkészcsapat. Az évtizedekkel azelőtt működött, majd megszüntetett szervezet hagyományaira alapozva kezdte meg működését újra a cserkészet a városban. A csoport fenntartója a premontrei apátság lett. A néhai dr. Horváth Lóránt Ödön apát mindent megtett, hogy a gyerekek számára érdekes és értékes programokat szervezzenek. Sikerült olyan felnőtteket is a mozgalomba hívni, akik a célokat elfogadva tevékenykedtek a cserkészekért. 

Magyarországon 1910-ben alakult meg az első cserkészcsapat. A csornai Bessenyeit az 1920-as évek elején hívták életre, a premontrei prépostság fenntartásával. Első parancsnoka Göbl Valér premontrei kanonok volt. 1948 szeptem- berében a többi cserkészcsapattal együtt a csornait is betiltották. 1991 januárjában néhány öregcserkész, a rend tagjai, illetve csornai polgárok kezdeményezésére és támogatásával szervezték meg az újjáalakulást. Az első újoncokat 1991. július 27-én avatták fel. Jelenleg ötven tagja van a csapatnak. A gyerekek számos programon vehetnek részt, táboroznak, vasat gyűjtenek, egyházi ünnepségeken jelennek meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában