Pozsonyban két év után nyitott újra az adventi forgatag

2022.12.17. 07:56

Visszafogottabb a karácsonyi vásár Bécsben – Mutatjuk, mennyibe kerül a forró puncs és a sült gesztenye – videó, fotók

Szűkebb pátriánkban is népszerűek az adventi vásárok. Emellett Győr-Moson-Sopron megyéből hagyományosan sok család látogat az osztrák és szlovák fővárosba az év legmeghittebb napjaiban. Ennek apropóján a Győr–Bécs–Pozsony gazdasági „arany háromszögben” mi is útnak indultunk, hogy bepillantsunk az idei bécsi és pozsonyi adventi forgatagba. A két körből álló korcsolyapálya, a „Jégálom” népszerű adventi attrakció az osztrák fővárosban.

Szeghalmi Balázs

A „régi” karácsonyi vásár a Freyung téren: már 1772 decemberében is kínálták itt portékáikat a mesterek Bécsben. Fotó: Wien Tourismus/Stemper

  • Szentestéig Bécs városmagja kis túlzással karácsonyi vásárrá alakul. A forró puncs és sült mandula illata főként a városháza előtti téren száll, de a történelmi negyed több pontján is találkozhatunk árusokkal.
  • Az energiaválság idén komolyan „fenyegette” Bécs díszkivilágítását, végül 30 köztéren gyúltak fel a fények. A szolidabb ünnepvárás sokak szerint „jól áll” az egykori császárvárosnak.

A Jégálomtól a régi karácsonyi vásárig

A bécsi vásár szomszédságában, a városháza melletti parkban kapott helyet a Jégálom nevű korcsolyapálya. A téli sport kedvelői 3000 négyzetméteren csúszkálhatnak január 8-ig, naponta 10–22 óráig (december 31-én zárva lesz a létesítmény); a nagyobb és kisebb pályát a parkban vezető jégösvények kötik össze.

A közelben, a Művészettörténeti és a Természettörténeti Múzeum között áll a karácsonyi falu. Hetven stand kínál kézműipari termékeket, míg a Freyung téren az adventi vásár hagyományőrző esemény. Már 1772-ben is rendeztek év végi vásárt Bécsnek ezen a pontján; kézműves alkotások, üvegdíszek és kerámiatárgyak kaphatók itt. A várakozás napjaiban 16 órától zene tölti be a régimódi teret.

Az osztrák fővárosban sokan látogatják a „Jégálom” nevű ünnepi korcsolyapályát. Az adventi vásárt követően a városháza előtti létesítményt több ezer négyzetméterrel bővítik. Fotó: Wolfang Zajc

Nem mondtak le a díszvilágításról

A feldíszített terek ellenére az energiaválság az egykori császárvárost sem kíméli. Pár hónapja még az is szóba került, hogy lemondanak a díszkivilágításról Bécsben.

„Ősszel ez volt a terv. A kereskedők és a bevásárlóutcák szövetségei kerekasztal-tárgyaláson azonban úgy döntöttek, az emberek lelkének jót tesz karácsony meghittsége a nehéz időkben, amelyhez elengedhetetlen a díszkivilágítás. Így végül egy hónapja 30 közterületen gyúltak ki a karácsonyi fények” – válaszolta kérdésünkre Bécs Külképviseleti Irodája.

A gazdasági válságot így sem hagyják figyelmen kívül, sokat tesznek a spórolás érdekében. Napközben 15 és 22 óra között ég a díszkivilágítás, ami két órával kevesebb, mint korábban, ráadásul később is indult az adventi szezon Bécsben. Ez tavalyhoz képest 45 százalékos megtakarítást jelent; 660 óra helyett 364 órán át világítanak az égősorok.

Közösségi közlekedéssel érdemes utazni

Szombaton érdemes közösségi közlekedéssel ellátogatni a vásárba; a MÁV Advent EuroCity szerelvénye Komáromban, Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalomban is megáll. A vonat 8.01-kor indul a Keleti pályaudvarról, 9.31-kor ér Győrbe, s 18.04-kor indul vissza Bécsből. A gyerekjegyek 5 euróba kerülnek egy útra, a felnőttek foglalástól függően 17 és 29 euró között vásárolhatnak.

A „régi” karácsonyi vásár a Freyung téren: már 1772 decemberében is kínálták itt portékáikat a mesterek Bécsben. Fotó: Wien Tourismus/Stemper

A különvonat mellett a kisalföldi megyeszékhelyről napközben óránként indulnak menetrend szerinti járatok az osztrák fővárosba. Akik az autó mellett teszik le voksukat, érdemes a Stadhalle alatti garázst célba venniük. Egyrészt nincs időlimit, másrészt a felszíni helyekhez képest olcsóbban parkolhatunk itt. Aki nem akar sokat gyalogolni, az megállhat közvetlenül a városháza alatt található mélygarázsban is, de célszerű inkább a tömegközlekedést választani – a szervezők is erre kérik a látogatókat.

Pozsonyba is visszatért a vásár

Két év kihagyás után a szlovák fővárosban is megnyitotta kapuit az adventi forgatag, amely december 22-ig várja a látogatókat két helyszínen. A hosszú szünetet a világjárvány okozta; most a Fő téren és a Ferenciek terén is többtucatnyi árus kínálja portékáit faházakban. Szombaton koncertekkel csábítják a vendégeket a Fő térre, míg vasárnap a családi programokra helyezik a hangsúlyt a szervezők.

Ünnepi árak Bécsben

Puncs (2 dl): 1900 forint

Sült krumpli: 1800–2000 forint

Sült kolbász: 2500 forint

Egytálételek: 3000–3500 forint

Nyolc szem gesztenye: 1400 forint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában