Közös várakozás

2022.12.01. 11:30

Egyre több településen nyílnak az élő adventi kalendárium ablakai Győr-Moson-Sopronban

Az adventi kalendáriumok mintájára december 1. és 24. között újabb és újabb fények gyúlnak fel a megye egy-egy házának kidíszített ablakában. Karácsony szentestéjéhez érve pedig minden ablak világít majd.

Simon Roberta

Buzásné Kata, a nyúli Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület tagja és Horváth Attila művelődésszervező közösen díszítette fel az önkormányzat ablakát, aminek fényei ma gyúlnak fel.

Fotó: Csapó Balázs

Az „élő kalendárium” akció évről évre számos érdeklődőt vonz, nemhiába szervezik meg egyre több faluban, városrészben a helyi közösségek. Arról, hogy ezekre hol és hogyan lehet rábukkanni a településeken, különböző játékokat és kvízeket találtak ki a szervezők. Tegnap kora reggel szorgoskodtak Nyúlon az önkormányzati hivatal tagjai és Horváth Attila művelődésszervező. – Tavaly szerveztük meg először az Adventi ablaknyitogató programunkat. Olyan nagy sikere lett, hogy idén ismét belevágtunk, sőt, már 2023-ra is vannak foglalások. Úgy érezzük, ezúttal nehezebben gyűlt össze az ablakdíszítők névsora, ami mögött az energiaválság húzódik – vallotta be Buzásné Kata.

Közösséget építenek 

– Szerettünk volna egy kis játékosságot is belecsempészni az idei akcióba, így kisebb fejtörőkkel, versekkel próbáljuk meg a résztvevőket segíteni az ablakkeresésben. Ezúttal is a nyúli Facebook-csoportba fognak kikerülni a kalandos találós kérdések, amit maguk az ablaktulajdonosok írnak – részletezte Buzásné Kata. 

Idén az önkormányzat is a civil kezdeményezés mellé állt, az első ablak kivilágítását vállalták. – Forralt borral, teával, zsíros kenyérrel és aprósüteménnyel vendégeljük meg délután a közösségi házhoz érkezőket. A jótékonysági vendéglátásban a hivatal dolgozói segédkeznek, melynek bevétele a helyi rászoruló családokat segíti majd. Különleges programmal is készülünk, a Szent István téren rövid fényjátékot, lézershow-t nézhetnek meg 17 órától az érdeklődők – mondta Horváth Attila. 

Bágyogszováton több éve szervezik meg az adventi kalendáriumot, ami az egész falut megmozgatja.

Lokálpatrióták összefogtak 

Győrben a gyárvárosi lokálpatrióták fogtak össze, hogy idén is megszervezzék a Gyárvárosi advent – Élő kalendárium című karácsonyváró játékukat. 

– A kezdeményezés célja, hogy felgyulladó fényeinkkel szebbé tegyük a sötét téli estéket és megkönnyítsék – elsősorban a gyerekeknek – a karácsonyi várakozást. Mindenkit hívunk és várunk egy gyárvárosi esti sétára, ablakkeresgélésre vagy éppen egy kis sütizésre. A látványos ablakdíszek mellett meglepetésekkel is készülünk. December 3-án, 6-án, 10-én és 17-én 17 órakor, a fények felgyulladásakor a házigazdák vendégül látják az odaérkezőket. Szenteste a Mátyás téren a templom előtt együtt várjuk a legutolsó szám felgyulladását, apró vendégségre várjuk mindazokat, akik szeretnék velünk tölteni az ünnepi délutánt – mondta el lapunknak Berente Erika szervező. 

Aki szeretne velük játszani, csatlakozhat a Gyárvárosi advent Facebook-csoporthoz. Itt mindennap kitesznek egy térképrészletet és megadják az utca nevét is, ahol aznap a következő számot megtalálják. – Hogy azok is tudjanak velünk játszani, akik nem Facebook-használók, azoknak a templom árkádja alatt található hirdetőfalra teszünk ki egy kalendáriumot, ahol mindennap elolvashatják az aznap felgyulladó fény címét – tette hozzá. A díszek január 6-ig, vízkeresztig lesznek láthatók Gyárvárosban. 

Karácsonyi kuckók történetekkel 

Gönyűn idén először szervezik meg a máshol már-már hagyománnyá váló élő adventi kalendáriumot. A szorgos ablakdíszítők már október óta izgatottan készülnek az első fénykapcsolásra. 

– A könyvtár és közösségi tér Facebook-oldalán tettük közzé a felhívásunkat, hogy jelentkezzenek a helyi családok az adventi akciónkra. Örömmel vettük, hogy az összes hely hamar betelt. Mindennap hírt adunk a közösségi oldalon a helyszínről, melyet a kíváncsi ablakvadászok megkereshetnek. Az első ablak helye nem titok, a református-evangélikus templomnál található, ahol ma 17 órától egy kis kézműveskedésre, adventi hangolódásra várunk mindenkit – fogalmazott Szász-Pungur Csenge közművelődési referens. 
– A gyönyörű faházikók sem merültek feledésbe. Idén egy-egy gyönyörű történetet rejt a 24 adventi házikó kuckója, amelyek Gönyűn a főút menti rendőrségi épület kerítését díszítik. A kis ajtók mától szent- estéig sorban kinyílnak, egyre többet mesélve el kuckójukban rejtőző novellából – tette hozzá. 

Rejtőző novellák – Faházikók sorakoznak a gönyűi rendőrség előtt. Szentestéig minden kuckó ajtaja kinyílik.

Sorsolták a számokat 

– Tavaly is nagy sikert aratott, szeretnénk a hagyományt folytatni és meghirdettük az adventi kapu-, ház-, kert-, ablakkalendáriumot – kezdte lapunknak a máriakálnoki Hegyi Tamás. – A jelentkezők között kisorsoltuk, kinek melyik nap jut. A sorsolás eredménye titkos, tehát mindennap meglepetés, melyik kaput öltöztetik fel ünnepi díszbe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában