A mozgó betlehem elvarázsol

2022.12.24. 07:36

Ámulatba ejtő betlehem a sopronhorpácsi plébánián - Fotók

Évről évre egyre látványosabb a sopronhorpácsi mozgó betlehem, amivel Kovács Pál atya a híveknek kedveskedik az ünnepek közeledtével. A szemet gyönyörködtető makett központjában Jézus születése áll városias környezetben, de fellelhető az autentikus pásztorok mezeje is, ahol a birkák sokasága látható.

Papp Fanni

A betlehemet a sopronhorpácsi plébánián tekinthetik meg az érdeklődők februárig. Pál atya azt javasolja a látogatóknak, hogy szánjanak több időt a megtekintésére.

Fotó: Máthé Daniella

Már hagyományosnak mondható, hogy a sopronhorpácsi Pál atya karácsony tájékán felállítja a térségben egyedülálló, tíz négyzetméteres, mozgó betlehemet, ami évről évre egyre több részlettel gazdagított jelenetet tár az érdeklődők elé. A látványosságnak országos szinten is híre ment, és távolabbi településekről is érkeznek érdeklődők megtekinteni. 

– Az idei legnagyobb újdonság az a négy nápolyi angyal, akik a pásztorok mezeje felett kaptak helyet. Volt szerencsém idén Nápolyba látogatnom, ahol megtaláltam ezeket. Agyagból készültek mind-mind kézzel, így ezek még különlegesebbek. Továbbá a nyáj is bővült 11 mozgó báránnyal. A betlehemben immáron 170 bábu lelhető fel – mondta el Pál atya. Hozzátette, az összes példány Olaszországból érkezett, és a legtöbb kézzel készült, egyedi darab. 

A betlehem közel-keleti stílusban készült, az alakok vonásai keletiesek, ahogy a környezet is. Jellegzetességei még az apró részletekkel gazdagított, kézzel készített alakok, valamint megfigyelhetőek munkaeszközök, kenyér- és gyümölcskosár is. A betlehem központjában az istálló áll, ahol Jézus születése látható a Szűzanyával, Szent Józseffel és a körülötte lévő állatokkal. Mindezt városias környezetben helyezi el, a városfalon túl pedig egy élettel teli mező látható. 

– Betlehemnek mint településnek a magyar jelentése „a kenyerek városa”. Ugyanis amikor a karavánok útnak indultak Jeruzsálemből, itt tudtak utoljára kenyeret vásárolni. Így természetesen a szent családon, a háromkirályokon és a pásztorokon túl helyet kapott a városias környezetben egy mozgó, kenyeret sütő pék is, hiszen ez is hozzátartozik a látképhez – részletezte az atya. 

Az ámulatba ejtő betlehemet a sopronhorpácsi plébánián tekinthetik meg az érdeklődők február 2-ig mindennap 13 és 19 óra között. Kovács Pál atya azt javasolja a látogatóknak, hogy szánjanak több időt a megtekintésére, hiszen vannak olyan apró részletek, amiket csak a szemfülesek vehetnek észre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában