Fenyőmustrán jártak

2022.12.09. 14:57

A Soproni Egyetem hallgatói megismerkedtek a karácsonyfa útjával - galéria

Egy izgalmas projekthéten vettek részt a Soproni Egyetem hallgatói, melyen fenyőfamustrát tartottak: végigkísérték a karácsonyfa útját.

Papp Fanni

Szilva Zsuzsanna és dr. Hartl Éva a hallgatókkal készítik a madárkalácsokat a projekthét keretében. Fotók: Máthé Daniella

A Benedek Elek Pedagógiai Karon a projekthét az adventi időszakhoz kapcsolódva az Örökzöld címet viselte. A hallgatók egy kisebb csoportja fenyőmustrán vett részt, ahol a fenyővel mint örökzöld fával ismerkedtek meg.

– Négy kiscsoportra osztottuk a hallgatókat, akik különböző helyszínekre látogattak el. Jártak a Soproni Parkerdőben, a Taeg Zrt. csemetekertjében, fűrészüzemben és az STKH komposztálótelepén, illetve a botanikus kertben is. A célunk az volt, hogy a fenyőt mint fát minden oldalról megismertessük a hallgatókkal. A program zárásaként, csütörtökön megosztották egymással a tapasztalataikat a csoportok – mondta el dr. Hartl Éva intézet­igazgató. Hozzátette, a fenyőt nemcsak az emberek szempontjából vizsgálták, hanem az állatokéból is. A hallgatók madáretetőket is összeállítottak és kihelyeztek a park kertjébe. Csipkebogyóteát kóstolhattak fenyőmézzel, fenyőmagból pedig pestót készítettek.

Szilva Zsuzsanna tanársegéd a hallgatókkal a botanikus kertbe látogatott, ahol egy kijelölt területen 12 különböző fenyőfajjal ismerkedtek meg. Kollarics Tímea egyetemi do­cens a csoportjával az STKH komposztálóudvarát kereste fel. – Betekintést nyertünk abba, hogy mi történik karácsony után a fenyőfákkal. Sopronban ledarálják, hőerőművekbe adják el, magas gyantatartalma és savassága miatt csak korlátozottan alkalmas komposztálásra. Megtudtuk azt is, hogy a műfenyő sokkal károsabb a környezetre, mint a kivágott fenyőfa. Hiszen az utóbbit a vágott virághoz hasonlóan direkt erre a célra termesztik, viszont a műfenyő legtöbb esetben 5–6 év használat után a szeméttelepen végzi – mondta az egyetemi docens.

– A zárónapon állt össze a kerek történet: a csemeteerdőkben gondozzák a karácsonyfákat, csak ritka eset az, hogy fenyőerdőkből kerül a piacra a díszítendő fa. Azok a fenyők, amik nem karácsonyfák lesznek, a fűrészüzemekbe kerülnek és feldolgozzák őket. A karácsonyfákat pedig az ünnepek végén a hulladékkezelő udvarba szállítják, ahol újrahasznosítják – ismertette megszerzett tapasztalatait Varga Erika és Mesterházy Helga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában