Helyi életstílus

2022.11.29. 12:27

Éjjel nyitották meg a Városháza kapuit Mosonmagyaróváron - fotó

A hétvégén ismét kitárta kapuit az idén 130 éves városháza, és ünnepi díszben, sok érdekességgel várta a látogatókat.

Mészely Réka

Kriskó-Hajszán Gabriella anyakönyvvezető a legrégebbi anyakönyvet is megmutatta. Fotó: Kerekes István

Amint azt Árvay István mosonmagyaróvári polgármestertől megtudtuk, a Múzeumok Éjszakája adta korábban az ötletet, hogy annak mintájára bemutassák a városházát is. Az ünnepi díszbe öltöztetett, 130 éves épület kapuit pénteken nyitották ki az érdeklődők előtt.

A polgármesteri köszöntő mellett az udvaron megszólalt a harangjáték, meggyújtották az első adventi gyertya lángját a Szent Krisztina kórus közreműködésével. A városháza múltjáról Martinschich Balázs, a Hansági Múzeum történésze tartott előadást az első emeleti díszteremben.

1884-ben nyolc pályaterv érkezett a megyeháza építésére. 1887-ben tizennyolcezer forintért vásárolták meg a szomszédos Böhm-házat és a hozzá tartozó Bástyakertet, amely által nőtt a megyeháza telke. Ennek átalakítását Kiss István végezte Rokobauer József magyaróvári építőmesterrel. 1891 augusztusában kezdték az alapozási munkákat, s október 10-én már bokrétaünnepélyt tartottak, a felső párkányig értek a falak. 1892 augusztusában bontották le az állványzatot, akkor mutatkozott meg az impozáns szépségű épület. 1892. november 30-án használatbavételi engedélyt kaptak, és december 2-án kezdték meg falai között a munkát a hivatal dolgozói. A volt megyeháza 1924 óta Magyaróvár városházája.

Kriskó-Hajszán Gabriella anyakönyvvezető a legrégebbi anyakönyvet is megmutatta. Fotó: Kerekes István

Értékvédelem feketén-fehéren címmel Kitley Tibor városi főépítész szólt az érdeklődőkhöz a rendezvényen. Az egykori vármegyeházát korabeli tervdokumentumok alapján Beregszászi Balázs és Károlyfi Szabolcs levéltárosok mutatták be, de betekinthettünk a város legrégebbi anyakönyveibe is. Kriskó-Hajszán Gabriella anyakönyvvezető arról beszélt, hogy 1895-től vezeti a hivatal e dokumentumokat, 2014-től immár elektronikus formában. Időutazásra, 1892-be invitált a Hansági Múzeum gyűjteménye.

Kinyitották a polgármesteri és alpolgármesteri, jegyzői irodákat is, ahol szintén sok érdekességet lehetett megtekinteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában