Jóakarat Hídja

2022.11.09. 07:45

Bécsben halt meg a gyömörei családapa, több mint 1 millióba kerül a hazahozatala a gyászoló családnak

Egy 3 és egy 16 éves lányt nevelő gyömörei házaspár barátaival kirándulásra és egy faház megvételére látogatott el Bécsbe. A villámlátogatás tragédiával ért véget: az édesapa, Porcz Zsolt infarktust kapott, a kórházban hunyt el. A holttest hazaszállításának költsége másfél-két millió forint is lehet. Olvasóink támogatása, a Jóakarat hídja segítség a bajban.

Gyurina Zsolt

Porcz-Fürjes Renáta (jobbról), Farkas Márta Mária, a férj édesanyja és a család barátja, a segítő szándékú civil, Varga Szabina. Fotó: Rákóczy Ádám

Egyetlen napra látogatott el Bécsbe Porcz Zsolt és felesége, Porcz-Fürjes Renáta egy baráti társasággal. Vásárolgattak, a férfi egy faházat vett, hogy a felesége majd abban kezdhesse el végre fodrász vállalkozását. 

– Éppen befejezte a házikó szétszedését, amikor rosszul lett, egyszer csak összeesett. A helyszínen eltávolították a koszorúér vérrögét, de a mentőben összeomlott a keringése – keresgélte a szavakat Renáta. – Boldog voltam, amikor láttam, hogy a kórházban jobban lett. Két nappal később azonban a hátsó fali szívinfarktus szövődményeként az agyban ödéma keletkezett. Végül múlt szerdán nézte meg a kórház egy neurológusa, aki megállapította az agyhalált. Mivel fiatal volt, 44 éves, szerveit felajánlottuk azoknak, akiknek még segíthet. Emíliának, a kislányunknak egyelőre nem mondtam el a teljes igazságot. Már kérdezgeti, hogy hol van apa, azt feleltem: el kellett utaznia. Még egyikünk sem áll készen a valóságra. 

Porcz Zsoltnak néhány hete már szúrt a mellkasa, zsibbadt a keze, kimerült volt. Ez jel lehetett volna, de sűrű hetek következtek, halogatta az orvost. Feszült időszakot éltek át: autószerelő volt, éppen munkahelyet váltott. Korábbi főnöke és jóbarátja nemrégiben szívinfarktust kapott, nyolc hete fekszik kómában, ez is megviselte a férfit. Zsolték építkeztek, az összes pénzük építőanyagokban állt: szigetelni szerették volna a gyömörei otthont. 

Az egynapos bécsi kiruccanásra nem kötöttek külön utazási biztosítást. 
A családtagok elmondták, hogy a külföldön elhunytak hazaszállítását két cég intézi, ennek költsége legalább 2500 euró. A holttestet most a bécsi kórházban tárolják, ennek is díja van, amely napról napra nő, a hét elején 700 euró volt. E két költség forintra átszámolva most 1 millió 300 ezer, erre jön még a temetés költsége. 

Zsolt és Renáta egy éve esküdtek, tele voltak tervekkel. A gyömöreiek támogatására számíthatnak, de a kislányát és férje 16 éves lányát nevelő, most egy helyi kisboltban eladóként dolgozó özvegy terhei bizony nagyok. Velük gyászol a férfi nagyfia, a 24 éves Zsolt is. A családfenntartó betölthetetlen űrt hagyott maga után. 

A Kisalföld olvasói a Jóakarat hídján keresztül 200 ezer forinttal segítik a családot. 
 

Támogatás

Aki segíteni szeretne, a család számlaszámára utalhat: Porcz-Fürjes Renáta, K&H Bank. 10400401-86768769-49651000. Közleménybe: Adomány. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában