Örömzene az örömünnepen

2022.09.07. 10:01

Tavaly jubilált, idén ünnepel az acsalagi Fidélia kórus

Névnapi meglepetéssel kezdték működésüket, s mára havi egyszer több településről is vonzzák a templomba a gitáros mise iránt érdeklődőket.

Kustor Réka

A szeptember 17-i gitáros találkozón bemutatkoznak a zenei csoportok, majd együtt kísérik a főapáti szentmisét.

Első alkalommal 2011-ben állt össze örömzenélésre az akkor még csak cserkészekből álló acsalagi kórus, két évre rá nagy meglepetést okoztak az akkori plébánosnak, Szár Gyula Gergelynek, akit névnapján zenével köszöntöttek a szentmisén. Az előadás annyira jól sikerült, hogy folytatást kívánt. 

Az acsalagi egyházközség ének-, zenekarának vezetője, Szabóné Steiner Anita a névadójukra is kitért: 
– Török Borbála Fidélia az Irgalmas Nővérek Rendjébe tartozott. Miután feloszlatták a szerzetesrendeket, Acsalagra költözött a testvéréhez. Ő volt az utolsó kántor a faluban. Nedesovszky János apátplébános úgy emlegette: „Fidélia nővér, aki az angyalok hangján énekel”, innen a névválasztás – idézte fel Szabóné Steiner Anita. 

Minden hónap elő miséje egyben gitáros szentmise is, amire a környező településekről is érkeznek, főként kisgyermekes családok. 

– A küldetésünk a fiatalok megszólítása, a zene által szeretnénk őket a templom közelében tartani és keressük annak lehetőségét, hogy minél alázatosabban szolgáljuk egyházközségünket. Bárkit szívesen látunk, aki szeretne csatlakozni, és a felkérésekre is nyitottak vagyunk. Többnyire cserkészekből áll a csapat, de velem együtt két anyuka is tag. Lassanként átadom a stafétát, lányom, Szabó Luca Johanna elvégezte a kántorképzőt – emelte ki. 

A jubilálás tavaly elmaradt, idén viszont annál nagyobb lelkesedéssel pótolják. 

– Készülünk az Acsalagra szervezett, mindenki számára nyitott, szeptember 17-i XVII. Egyházmegyei Gitáros Találkozóra, ahol bemutatkoznak a gitáros csoportok, majd együtt kísérjük a szentmisét, melynek a főcelebránsa Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában