Biztatást és segítséget is kapnak

2022.08.03. 07:18

Sokat fejlődött a kis Emma - A kétéves mosonmagyaróvári kislány ötödik terápiájára készül

Elkezdett beszélni, ügyesebben tartja a fejét, és a mozgása is sokat fejlődött a mosonmagyaróvári Németh Emmának, akit a Jóakarat hídján keresztül márciusban támogatott a Kisalföld alapítványa, hogy megkezdhessen egy speciális terápiát. Most Pető Zsolt parasportoló és a Lions klub is a kislányt segíti kerékpáros túrájával.

Mészely Réáka

A kis test küzd, és nem adják fel első gyermekükért a harcot a szülők sem. Fotó: Kerekes István

Emma mosolya a teste rabja címmel írtunk arról a tündéri, mosolygós mosonmagyaróvári kislányról, aki a 35. héten, agyvérzéssel született, melynek következtében eltömődött a harmadik és negyedik agykamra, így nem tudott szabadon áramlani az agyvíz, és kialakult a vízfejűség. A nyomás hatására az agyállományt szétnyomta, sérült a központi idegrendszer. Az orvosok nem jósoltak neki sok időt, azt mondták, ha életben is marad, magatehetetlen lesz. A kis test azonban küzd, és nem adják fel első gyermekükért a harcot a szülők sem. A Németh házaspár mellé állt a Kisalföld alapítványa és sok jóakaró is. 

Németh Emma sokat fejlődött az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően. Fotó: Kerekes István

Odaadó, profi csapat 

– Augusztusban az ötödik fejlesztésre készülünk a solymári Borsóházban, ahol odaadó, profi csapat dolgozik a gyermekekért. Havonta egyszer megyünk egy hétre: napi két órával kezdtünk, utóbbi alkalmakkor ez már kiegészült egy harmadik, intenzív terápiás foglalkozással. Emmát játékos éneklés mellett alaposan átmasszírozzák, hiszen izmai kötöttek. A foglalkozásokon a kúszást, mászást, fordulást készítik elő – avat be az édesanya, Németh-Wetzelsdorfer Katalin, aki hozzáteszi, kislánya szellemileg ép, azonban mozgásában jelentős a hátrány. 

A kis Emma szellemileg ép, azonban mozgásában jelentős a hátrány.  Fotó: Kerekes István

Folytatják a terápiát 

A fejlesztések mellett a szállás és az utazás is sok pénzbe kerül, így a család továbbra is számít a jó szándékú adakozók támogatására. 

– A Borsóházban kapunk házi feladatot, amit itthon is gyakorolnunk kell. Emellett Dévény-gyógytornára és konduktív terápiára is járunk. Emma nagyon szereti a vizet, igazi vízicsibe, a fürdőbe is eljárunk vele. Emellett több speciális eszközt kellett megvennünk, amik támogatással is jelentős összegbe kerülnek. Az ültetőmodult szerencsére sikerült kedvezményesen beszereznünk, de a 700 ezer forintos állítógép még NEAK- támogatással is több százezer forint lehet – összegez az apuka, Németh Botond. 

A házaspár sok biztatást kap a szakemberektől és a családtól, barátoktól is. És természetesen továbbra sem adták fel a reményt, hogy kislányuk lábra fog állni. 

Támogatás a családnak További adományokat Németh Botond CIB Bankban vezetett számlájára (10700031-71043937-51100005) fogadnak. A szülők minden támogatást köszönnek. A család mellé állt a mosonmagyaróvári Lions klub és Pető Zsolt parasportoló. Mosollyal a mosolyért címmel jótékonysági kerékpártúrára indul Zsolt augusztus 25. és 28. között Passautól Mosonmagyaróvárig, ezzel Emmának gyűjtve adományokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában