Kiállításon a gyűjtemény

2022.07.08. 08:16

6500 golyóstoll büszke tulajdonosa a jánossomorjai Göblyös Lászlóné - fotók

Sokféle hobbival találkozhatunk nap mint nap, van köztük gyakori, amelynek sokan hódolnak, és akadnak ritkaságnak számító elfoglaltságok. Utóbbira példa Göblyös Lászlóné golyóstollgyűjteménye, amelyből kiállítás nyílt.

Kustor Réka

Fotók: Kustor Réka

A jánossomorjai Göblyös Lászlóné Marika 1990-ben lett kézbesítő a postánál. Két évtizeden át töltötte be e munkakört, amit szívvel-lélekkel végzett, mielőtt nyugdíjba vonult.

– Volt, hogy az egyik háznál ottfelejtettem a tollam, a másiknál meg kaptam kettőt, amit mindig örömmel fogadtam. Szép lassan gyűltek az íróeszközök – utalt az elmúlt 32 évre. A gyűjteményéből nemrég kiállítás nyílt, amely a jánossomorjai Helytörténeti Gyűjteményben látható. A bemutatóteremben mintegy 6500 golyóstoll kapott helyet.

– Amikor összeállt a bemutató, még a szavam is elállt, olyan ötletesen kivitelezett – utalt arra a négy közreműködőre, akikről muszáj szót ejtenünk, hisz több ezer toll bemutatásához, elrendezéséhez tényleg kell egyfajta kreatív látásmód. A kiállítást Lőrinczné Kováts Ildikó koordinálásával Erdős Gyuláné, Kőhegyiné Jókuti Edit és Veresné Lőrincz Andrea állította össze.

– Sokan megnézték, gratuláltak, jólesett – mondta a gyűjtő. A íróeszközöket egyébként különböző témák szerint csoportosították, mint retró, különleges, gyerekeknek való, de megjelenítették a Jánossomorjához köthetőeket is. A retrószekciónál sokan nosztalgiáztak és fedezték fel gyermekkoruk írószerszámait.

Marika a hétköznapokban a pincéjükben, szépen bedobozolva tárolja a tollakat.

– Van néhány különlegesebb darab, ilyen az üvegdarabokkal díszített, Egyiptomból származó, de van Amerikából, Ausztriából. Van rádiós tollam is, amivel lehet fogni az adást, a kedvenceim közé tartozik egy helikopteres, ami ventilátorral ellátott, de az egyszerűeket is kedvelem – tette hozzá. A golyóstoll-kiállítás november 1-jéig tekinthető meg a Glá­zer-Kozma Galériában nyitvatartási időben, de ettől eltérő, előre egyeztetett időpontban is fogadják a látogatókat.

– Amíg dobog a szívem, addig gyűjtöm a tollakat – mondta végül hobbijáról.

A gyűjtemény bővítéséhez egy picit mi is hozzájárultunk, egy kisalföldes tollal leptük meg Göblyös Lászlónét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában