Segít és végigtekeri a világot

2022.05.10. 15:58

Preier Bálint Kalandterápia című könyvét mutatják be a mosonmagyaróvári könyvtárban

Preier Bálint Kalandterápia című könyvének bemutatóját csütörtökön délután 5 órától tartják a Huszár Gál Városi Könyvtárban. A szerzővel a kötet megszületéséről és nem utolsósorban az idáig vezető útról beszélgettünk.

Kovács Viktor

Folytatom tovább az utam, illetve annak keresését – mondta Preier Bálint, aki Kalandterápia címmel adta ki könyvét „belső” utazásairól.

Preier Bálint még 22 éves korában vágott bele egy vállalkozásba Mosonmagyaróváron, egy romkocsmát nyitott a barátjával, ami minden elvárásnak eleget is tett, ő azonban úgy gondolta, hogy nem a profitot választja, hanem elmegy az El Camino zarándokútra, hogy válaszokat keressen kérdéseire. 

– Huszonnégy nap alatt 800 kilométert zarándokoltam, az egésznek a lényege az útkeresés volt, hogy merre tovább. Miután hazaértem, úgy döntöttem, hogy kiszállok a közös cégből és folytatom tovább a saját utam, illetőleg annak keresését – mesélte a kezdetekről lapunknak Preier Bálint. 

Önkéntes munka Erdélyben 

A fiatalember először Erdélybe utazott, ahol önkéntes munkát vállalt, majd egy nyomortelepen folytatta segítő munkáját. Miután innen is hazatért, ötlött fel benne a gondolat, hogy nekivág bringával a távol-keleti országoknak és miközben ő bringázik, figyel, meditál és tanul, addig a mosonmagyaróvári Hospice Háznak gyűjt adományokat. 

– Nem a bringázásról szólt a történet, hiszen korábban napi 30 kilométernél nem is tekertem többet, hanem a figyelemfelhívásról, hogy segítsünk a rászorulókon. Közel 2600 kilométert tekertem Nepálban és Indiában, az ottani árvaházakban vállaltam munkát, miközben írtam a blogomat, hogy aki teheti, segítse az itteni Hospice Házat – emlékezett vissza Bálint. 

Aki Keletre megy, másfajta világgal találkozik 

Az útvonal nem volt véletlen, Bálint mindenképpen a Távol-Keleten szeretett volna tekerni, mivel érdekelte az ottani kultúra, a vallás, a meditáció és az emberek. 

– Teljesen más világ, egy európainak – ha nem járt ott – lehetetlen elképzelni. Nepálban úgy éreztem magam, mintha mindenki a testvérem lenne, az emberek rendkívül segítőkészek és barátságosak egymással – hangsúlyozta a fiatalember. 

Malajziában, Pangkor szigetén egy szemétszedési akción is részt vett.

Négyezer kilométer három gyermekért 

Nepál és India mellett Bálint Thaiföld és Vietnam útjain is rótta a kilométereket, hogy a mosonmagyaróváriak javára gyűjtsön. Hazatérése után nem sokkal pedig egy újabb akcióra szánta el magát, ezúttal három kisgyermek megmentése miatt pattant a nyeregbe. 

– Segítőként dolgoztam árvaházakban, ezért döntöttem úgy, hogy a következő 4000 kilométeres kör adományait három gyereknek ajánlom fel. A választásom javaslatok alapján történt. Hogy mennyi pénz folyt be, azt nem tudom, de remélem, segítettem. Ezúttal Thaiföld, Malajzia és Indonézia volt a cél, amit sok nehézség és sok öröm árán sikerült végigtekerni. 

India, Kochi

Regény a kalandokról

Preier Bálint Kalandterápia címmel regény formában is megírta izgalmas, lelkileg mély kalandjait az Erdélytől Indiáig vezető útról. A kötet bemutatója csütörtökön délután 5 órától a Huszár Gál Városi Könyvtárban lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában