Dolgozói összefogás

2022.04.24. 16:51

Száz fészek a fecskéknek Sopronban

A Föld napja alkalmából idén száz madárcsalád számára telepített fészkeket, valamint figyelemfelhívó szemléletformáló kampányt indított a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.

kisalfold.hu

Az STKH munkatársai nemcsak beszéltek, hanem cselekedtek és jó példát is mutattak. A felvételen Kovács Péter az állványzatot festi. Fotó: STKH

Egyetlen évtized alatt eltűnt a hazai fecskeállomány több mint fele, számuk pedig az elmúlt években sem emelkedett. Az énekesmadarak az STKH telephelyeinek rendszeres lakói, vidámsággal és élettel töltik meg a telepeket. A környezetvédelem iránt egyébként is elkötelezett közszolgáltató szívügyének tekinti a fecskék védelmét.

Egyetlen fecske egy kilogramm rovart fogyaszt el magyarországi fészkelése alatt, amelyben szinte az összes mezőgazdasági kártevő megtalálható. A kétmillió hiányzó példány azonban kétezer tonnával több rovart jelent, amelyek irtása során jelentős mennyiségű kémiai méreg kerül a földekre. Az STKH szemléletformáló anyagaiból az is kiderül, hogy a fecskeállomány megfogyatkozásában sajnos az emberiség kulcsszerepet játszik. Weboldalukon, a Tudástár Élővilág menüjében további fontos tudnivalók, hasznos tanácsok és érdekességek találhatók a fecskékkel kapcsolatban.

Az STKH műhelyében hosszú évek óta nagyjából negyven fecskepár rak fészket. A költés szempontjából fontos, hogy a lehető leggyorsabban fészekhez jussanak a madarak, ebben segítik most őket. Két telephelyükön összesen száz fecskecsalád számára biztosítottak dolgozói összefogással nyugodt és biztonságos otthont. A közel négy méter magas építmények felállítása után a dolgozók már nagyon várják az első fecskecsaládokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában