Könnyező Szűzanya

2022.03.21. 07:41

Zarándokokkal telt meg a győri székesegyház – Búcsúünnep a kegykép csodájának 325. évfordulóján

A győri székesegyház a csütörtöktől vasárnapig tartó ünnep minden szentmiséjén megtelt az ország különböző részeiből érkező zarándokokkal.

Gyurina Zsolt

A virrasztás reggel hatig tartott, amikor a könnyezés órájában szentmise követte.

Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

A Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló képet az Írországból Győrbe menekülő Walter Lynch püspök hozta magával. A kép a székesegyházban 325 éve, 1697. március 17-én, Szent Patriknak, Írország védőszentjének ünnepén reggel 6 órától 9 óráig véres könnyeket hullajtott. Azóta tartják Győrben a Könnyező Szűz­anya ünnepét. Idén újra a hagyományos módon tartották meg az ünnepet. 

 

 

Veres András megyéspüspök arról beszélt, hogy az Istentől való elfordulás mindig súlyos bűnökhöz és így szenvedéshez vezet. Szólt azokról is, akik ezekben a napokban óvóhelyen imádkoznak. A vasárnapi püspöki szentmisén Marian Adam Waligóra lengyel pálos szerzetes úgy fogalmazott: Mária könnyei rendkívüli erővel bírnak, falakat rombolnak le. A szörnyű háború idején ennek különös jelentősége van.

 

Újra érkezhettek zarándokok Győrbe – egy összeszokott csapat Vénekről gyalogolt a székesegyházig. Külön imádkoztak a békéért is. 
Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

A Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúján szombaton délután Vénekről indult a székesegyházhoz egy zarándoklat, amelynek élén Kiss Tamás szervező haladt, egy barkával díszített keresztet tartva. Elmondta, hogy 2008-ban volt az első alkalom, mára nemcsak a környező falvakból, hanem egészen messziről is csatlakoztak hozzájuk. Idén huszonöten tették meg a 14 kilométeres utat végig imádkozva, énekelve. Jutott idő beszélgetésre is az imádkozás mellett. Mint a társaság tagjai fogalmaztak: kellenek az ilyen alkalmak, mert a hétköznapokon kevés idő jut az intenzív odafigyelésre akár egymásra, akár Istenre. Jól kitalálták ezt a régiek: le kell tenni a munkát és kilépni egy kis időre. 
 

A szenvedőkkel együttérző anya 
 

A szombati szentmisén Veres András megyéspüspök arról beszélt: a Szűzanya vérrel könnyezett, ez nagy lelki fájdalomra utal. A gyermeke sorsa miatt aggódó, a szenvedőkkel együttérző anya jele. Az Istentől való elfordulás mindig súlyos bűnökhöz és így szenvedéshez vezet. Ott könny, fájdalom, bánat terem. Hányan imádkoznak most is óvóhelyeken! Arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a világban tobzódó gonosz hatalmának megtöréséért. A nagyböjti idő, a zarándoklat lehetőség a bűnbocsánatra és arra, hogy rendezzük életünket. Osztozzunk mások szenvedésében! – szólított fel. 
 

Éjszakai virrasztás 
 

A püspöki szentmisét Mária-­köszöntő követte a Brenner János Papnevelő Intézet elöljáróival és növedékeivel. Este tíz órakor szentmisét tartottak az elhunyt zarándokokért, amelyet egész éjszakás virrasztás követett, majd imaórák a zarándokcsoportok vezetésével. Vasárnap a könnyezés órájában, reggel hatkor volt szentmise, míg a tíz órás püspöki szentmisén a Jasna Górából érkezett Marian Adam Waligóra lengyelországi pálos szerzetes volt a szónok. Úgy fogalmazott: Mária, a kivételes édesanya könnyei rendkívüli erővel bírnak. Amikor rá tekintünk, tudjuk, hogy gondoskodik gyermekeiről. A szörnyű háború idején ennek különös jelentősége van. 
A déli szentmise után elbúcsúztatták a zarándokokat, majd 18 órakor ismét szentmise zárta az ünnepet. A szentmisék után ereklyetiszteletre nyújtották a könnyekkel átitatott kendőt. 
 

Zarándokok mondták 
 

Kökényesi Zsoltné: – Az utunk csodálatos volt, végig énekeltünk, imádkoztunk. Azért vettem részt rajta, mert nyáron gerincsérvem volt, de felépültem – volt tehát miért hálát adnom. Rengeteg kérés és fohász van a szívemben a szeretteimért, ­rokonokért.


 

Székelyné Judit: – A zarándoklaton minden résztvevő megfogalmazott egy egyéni szándékot is. Hat gyerek, hét unoka vesz körül, volt kiért imádkoznom. Tizenöt éve járjuk az utat egy nagyjából stabil gárdával. Fárasztó, de együtt könnyű megtenni a lépéseket.

 

Medgyesy-Schmikli Norbert: – Szűz Mária, égi édesanyánk a könnyekkel bizonyította, hogy az égből is szeret minket, mi ezt igyekszünk viszonozni a zarándoklattal. Könyörgök családért, szeretteimért, országunkért és idén különösen a békéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában