Vérrel könnyező Szűzanya búcsúja

2022.03.17. 16:51

325 éve hullajtott véres könnyeket a Szűzanya a kegyképen Győrben

A győri székesegyház kegyképén látható Szűzanya 1697. március 17-én reggel véres könnyeket hullatott. Az évfordulóhoz kapcsolódva minden évben sokan elzarándokolnak a Könnyező Szűzanyához, melynek idén 325 éves évfordulóját ünnepeljük.

kisalfold.hu

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

A győri Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúünnepét idén hagyományos módon, zarándokok részvételével tartják. A többnapos program kezdő napján csütörtök délelőtt ünnepi szentmise várta a híveket a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A kegykép előtt számos hívő hajtott fejet, és fejezte ki tiszteletét. 

 

 

A feltehetően írórszági festőtől származó kegyképet az előkelő ír családból származó Walter Lynch későbbi clonferti püspök hozta Magyarországra, miután a Cromwell-féle üldözés idején menekülni kényszerült hazájából.  A festményen Szűz Mária zöld palástban, piros ruhában, imára kulcsolt kézzel jelenik meg, fején díszes koronával, amelyet már Győrben helyeztek rá. 

 

Írországban a 17. század végén ismét katolikusüldözés tört ki, és egy parlamenti határozat alapján az ország összes püspökét száműzték. Ezzel gyakorlatilag halálra ítélték az ír katolicizmust.

A határozat elfogadásának napján, 1697. március 17-én, Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a győri képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek hulltak, melyeket fehér gyolcskendővel itattak fel. A kendőt egy hitelesítő irattal együtt 1701-ben ezüst tartóban helyezték el, és máig Győrben őrzik. 

 

Szentmise a könnyezés órájában

 

A győri Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúünnepe csütörtök reggel 6 órakor kezdődött. A könnyezés órájában a Brenner János Papnevelő Intézet elöljárói és növendékei imádkoztak. Délelőtt 11 órakor ünnepi szentmisét tartottak a Nagyboldogasszony-székesegyházban, amit dr. Veres András győri megyéspüspök, és Marian Adam Waligóra Lengyelországból érkezett pálos szerzetes celebrálták.

 

A hétvégi program eseményei:

 

2022. március 19. (szombat)

A hívek zarándoklatának megnyitása

18.00 Püspöki szentmise
20.00 Mária-köszöntő a Brenner János Papnevelő Intézet elöljáróival és növendékeivel
21.00 Szentségimádás
22.00 Szentmise az elhunyt zarándokokért - a szentségimádást egész éjszakás virrasztás követi, imaórák a zarándokcsoportok vezetésével

 

2022. március 20. (vasárnap)

A hívek zarándoklata
6.00 Szentmise a könnyezés órájában
8.30 Szentmise
10.00 Püspöki szentmise, szónok: Marian Adam Waligóra pálos szerzetes (Jasna Góra, Częstochowa)
12.00 Szentmise
14.00 Zarándokok búcsúztatása
18.00 Szentmise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában