Megkésett a szőlő, csúszott a szüret

2021.11.07. 07:26

A boltokba Márton-napra érkezik az idei újbor – A helyi borászok elégedettek az évjárattal

A hűs pincék sötétjében csendesen forrt a must az elmúlt hónapokban. Számos helyi borász már csapra ütötte az első hordókat, hogy csütörtökre újbor kerülhessen az asztalokra.

Dániel Viktória, Bódvai Ildikó

A Pannonhalmi Főapátság pincészetében már javában dolgoznak. Közel 27 ezer palackkal készítenek az újborukból.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az újbor legfőbb bírája pedig nem más, mint Szent Márton, akinek életét csodák sokasága kísérte. Itthon különösen nagy jelentősége van az ünnepnek, hiszen ő egyben Magyarország védőszentje is. Tiszteletére épült hazánk egyik legszebb kolostoregyüttese, a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Régi hagyomány szerint a szent neve napján országszerte lakomákat rendeztek, hogy év közben is mindig tele legyen az asztal.

A helyi borászok szerint olyan bor került idén a palackokba, amiben mind a cukrok, mind pedig a savak egyensúlyban vannak. Kerek ízű és hosszú lecsengésű nedűvel koccinthatnak majd a bor szerelmesei.

Szerte az országban lemaradással indultak a szőlészetek

Mind a hajtásnövekedés, mind a virágzás az átlagosnál később kezdődött, ezt a két-három hétnyi csúszást pedig csak nagyon nehezen hozta be a termés.

A Pannonhalmi Főapátságban mindig is különösen nagy szerepe volt az újbornak, hiszen az ünnepéhez kötődő Szent Márton a monostor védőszentje. Saját pincészetükben már palackozzák is 2021 első borát.

– A szőlő gombás betegségei szerencsésen elkerültek minket és a nyári kánikula sem volt olyan tartós, hogy a tőkéket hőstressz érje – mesélt az idei évjáratról Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője.

– A termés biológiai érettségére viszont meglehetősen hosszasan kellett várni. Csak szeptember közepén tudtuk megkezdeni a szüretet, ráadásul a bő 30 napos betakarítási időszakot is számos csapadékos nap szabdalta, ezért folyamatos ellenőrzésre és a különböző fajták szedésének sorrendiségében történő finomhangolásra volt szükség.

Az optikai szőlőválogató gépsor sem pihent sokat. Illés Tamás elmondta, a főapátság pincészetének ezen technológiai fejlesztése ilyen évjáratban mutatja meg igazán a hasznát, ugyanis bogyók szintjén tudják vele szelektálni a termést, hogy csakis a csúcsminőségű szemekből készüljön bor.

Illés Tamás: liturgikus értelemben az újbor Szent Márton napja és a jövendő húsvét között értelmezhető.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

– Újborunk, a St. Martinus egy könnyű fehér tétel, amelyben fűszeres traminit és királyleánykát házasítottunk fele-fele arányban. Úgy gondolom, hogy a szüreti kihívások ellenére is kerek ízű és hosszú lecsengésű nedű lett az évjárat újbora, amelyben szép egyensúly uralkodik. Már a kitöltésnél érezhető a tramini virágos illata, ízében pedig az egzotikus fűszeresség keveredik a gyümölcsös, főként csonthéjas és citrusos jegyekkel. Ez utóbbi a Pannonhalmi borvidék egyik erőssége, ugyanis a kontinentális klíma és a meszes altalaj miatt frissek, élénk savkészletűek az itt termelt borok.

Mennyiség és minőség terén is átlag felettinek tekinthető a 2021-es évjárat a Pannonhalmi Főapátságban, és ez várható a később megjelenő többi bor terén is. A tervek szerint idén is közel 400 ezer palack saját nedű kerül majd ki a pincészetből, ebből körülbelül 27 ezer üveg lesz a St. Martinus.

– Liturgikus értelemben az újbor Szent Márton napja és a jövendő húsvét között értelmezhető. Nálunk ez a készlet általában szilveszterre kifut, reméljük tehát, hogy idén is így lesz.

A Soproni borvidéken is készülnek az újborok, a pincékben serény munka folyik. A gazdák szerint kiváló lesz az idei évjárat

– A fehérborok és a rozék tekintetében is ideális volt az idei szőlőtermés. A vörös úgyszintén remek évjárat lesz. Magas a cukorfok és ebben az évben a savak sem égtek el, minden feltétel adott volt, hogy szép borok készüljenek – mondta Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke, a Vincellér Borbirtok ügyvezetője.

A vörösborok zömében még pihennek, de a fehérből és a rozékból már kijöttek az első palackok.

– Az éttermek készülnek a Márton-napra, libavacsorával és újborkóstolóval várják a vendégeket. A vinotékák polcain is megjelentek az első idei palackok, de nem minden borász készül az alkalomra, sok helyen még érik, pihen a bor. A mi pincészetünkben fehér zenitet, valamint zweigelt rozét és zweigelt vöröset palackoztunk az alkalomra – tette hozzá a borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában