Ültessünk, szigeteljünk

2021.10.19. 12:09

Készítsük fel kertünket a téli fagyokra!

Az ősz egyre hidegebb estékkel teszi próbára szervezetünket, és a reggeli fagyok is egyre gyakoribbak lesznek. Szakembereket kérdeztünk a természet rendjéről és a szükséges teendőkről.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

– A mostanában tapasztalható esti lehűlés, az éjszakai hidegek – ellentétben a tavaszi, komoly károkat okozó fagyokkal – nem különösebben káros a mezőgazdaságra – mondta Szabó Lajos főfalugazdász. – A közelmúltban lehullott néhány milliméter csapadéknak örültünk, de most már nincs szükség esőre. A kukorica és a napraforgó betakarítása zajlik, a hasonlóan száraz időjárás kedvez az őszi vetésnek és általában a mezőgazdaságnak.

A mezőgazdász elmondta, hogy a hideg idő, illetve a nagy hőmérséklet-ingadozás előmozdítja a fák lombhullását, ami nyugalmi állapotukhoz téli vegetációjukhoz szükséges. Ilyenkor jön el az ideje a facsemeték elültetésének is.

A hétvégi házakban máris akad tennivaló

– Ősszel a hétvégi házak, kiskertek tulajdonosai számos óvintézkedéssel előzhetik meg a házi vízellátó hálózat fagykárait – mondta Tóth László, a Pannon-Víz zrt. diszpécserszolgálatának vezetője. – A téli időszakra magára hagyott házban az egyik legfontosabb tennivaló a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre. Ha nem vigyázunk, nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is bennünket terhel.

A szakember javasolja, hogy a fűtetlen ingatlanok, nyaralók belső vízvezetékeiből engedjük le a vizet. Ehhez zárjuk el a vízmérőaknában a főelzárót, majd a víztelenítő csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki.

– Ne felejtsük el a WC víztartályát is kiüríteni – jegyezte meg a szakember. – Gondosan víztelenítsünk, előzzük meg, hogy a magára hagyott ház vízvezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Fagyáskor ugyanis a víz térfogata megnő, és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát.

Öltöztessük fel a vízmérőt!

Az aknában lévő vízmérőt mindenképpen szigeteljük valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más, nem nedvszívó szigetelőanyag.

– Sokan megelégszenek egy vízórára dobott rossz kabáttal vagy kartonpapírral – magyarázta Tóth László. – Ezek átnedvesedhetnek és ugyanúgy elfagyást okozhatnak. Ne feledkezzünk el a kerti csapokról sem, engedjük le belőlük a vizet és szigeteljük. Legjobb a vízmérő-aknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4–5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet minket meglepetés tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában