versenyzés

2021.09.21. 13:23

Tömegsport lett a horgászat – állítja ifj. Hamar Ferenc

Ifj. Hamar Ferenc minden szabadidejét a horgászatnak szenteli. Négyévesen fogott először horgászbotot a kezébe, azóta szinte el sem engedte. A többszörös ifjúsági országos bajnok és világbajnoki ezüstérmessel a horgászat szeretetéről és a karrierjéről beszélgettünk. Ifj. Hamar Ferenc szerint megyénk egy igazi horgászparadicsom, és a regisztrált pecások száma is folyamatosan növekszik térségünkben.

Ollári Gergely

– Mikor fogott először horgászbotot a kezébe? Mikor és miért kötelezte el magát a horgászat mellett?

– Négyévesen kezdtem el a horgászattal foglalkozni. Nagyapám és édesapám is horgász, így nem véletlenül választottam. Az, hogy édesapám versenyhorgász, ráadásul világbajnok, nem jelenti azt, hogy nekem is versenyhorgásznak kellett lennem. Sok kortársammal ellentétben már fiatalkoromban ott ültem mögötte, figyeltem őt, a mezőnyt, és tanultam. A versenyek végét követően pedig alig vártam, hogy én is kapjak pár percet a horgászatból.

– 2006-tól minden országos bajnokságon és világbajnokságon szerepet kapott. Hogy lesz az emberből versenyhorgász?

– Az idei volt a tizenötödik világbajnokságom egymás után, gyakorlatilag minden évben válogatott lettem. Az országos bajnokságokon viszonylag jó eredményeket értem el, nyolcszor sikerült nyernem, különböző helyszíneken. Nagyon sok munkát és elszántságot igényel, hogy valakiből versenyhorgász legyen. Az idős, sokat tapasztalt horgászok is azt mondják, hogy a jó horgász holtig tanul. Minden víz más, alkalmazkodni kell a körülményekhez, a versenyek sok felkészülést és odafigyelést igényelnek. Évente körülbelül kétszáz napot töltök kint a vízparton, de az egyéni eredményekhez előfordul, hogy szerencsére is szükség van.

– A nagyobb versenyek pedig heteket vesznek igénybe. Mennyire fárasztó?

– Rengeteget kell utazni, edzeni. A világ- és országos bajnokságok például nagyon sok időt igényelnek. Ezekre általában hét elején érkezünk, a verseny pedig hétvégén zajlik, de előfordul, hogy egy héttel korábban ott vagyunk már a verseny helyszínén. Fizikálisan is megterhelő tud lenni, és rengeteg energiát emészt fel a felkészülés, az edzések, valamint az utazások is.

– Vannak-e esetleg kedvelt helyszínek, halfajok? Voltak nagy fogások az életében?

– A legjobban a folyóvízi horgászatot szeretem, mert nem tudni, éppen mi akad horogra. A Dunára például nagyon sokat járok. Emellett horgászunk pontyos versenyeken, de igazából mindent szeretek, ami horgászattal kapcsolatos. Akadt horogra nagy hal, bár sosem volt az a célom, hogy nagy halat fogjak, a versenyeken jobban kifizetődő több kisebbet fogni. Ennek ellenére több tíz kilogramm feletti ponty, amur és busa is akadt már horogra. A pontyos versenyeken egyébként többször sikerült száz kiló fölé mennem, amit általában ötven-hatvan hal tett ki.

– Mekkora örömet szerez a horgászat? Mi az, amit a legjobban szeret benne?

– A versenyek teljesen mások, mint a hobbihorgászat. Van az a bizonyos verseny­drukk, amit minden verseny előtt érzek, és ami nélkül felesleges lenne leülni a mezőnybe. Ahogy más sportágakban, itt is összemérjük a tudásunkat, és a mérlegeléskor kiderül, hogy ki oldotta meg jobban az adott helyszínt. Versenyen kívül maga a természet szépsége, a csend és a nyugalom az, amit igazán nyújt a horgászat.

– Megyénk, térségünk gazdag folyóvizekben. Mit gondol a me­­gyei horgásztársadalom lehetőségeiről?

– Ami igazán magával ragad minden egyes alkalommal, az a Duna. Nagyon szép, és különleges hangulata van. A Duna mellett több folyóvíz, holtág és természethez közeli hely van a megyében, ahol nagy élményt nyújt a horgászat. A halállomány is gyarapszik évek óta, és a versenyeken is több halat tudunk fogni. A horgászat gyakorlatilag nemcsak kellemes időtöltés, hanem valódi tömegsport lett. Közel nyolcszázezer regisztrált horgász van hazánkban, Győr-Moson-Sopron pedig egy igazi horgászparadicsom.

– Hogy lehet rávenni a fiatalokat a horgászatra?

– Mindenképpen meg kell ismertetni velük magát a horgászatot, és ha valaki fogékony rá, akkor a többi már adja magát. A legjobb alkalmak a horgászattal való ismerkedésre a horgásztáborok, versenyek és ifjúsági rendezvények. Megyénk ebben is élen jár, a szövetség mindent megtesz, hogy több fiatal horgász legyen.

– Hogy látja a jövőjét? Utolsó éve volt az ifjúsági kategóriában, a jövőben a felnőttek között mérheti össze másokkal a tudását.

– A világranglistán a magyarok első helyen vannak, ezért számomra is különösen fontos, hogy minél többet tanuljak és fejlődjek. Jelenleg a magyar a világ legerősebb horgásznemzete, rengeteg világ- és Európa-bajnok került ki az országból és a megyéből. Nehéz lesz a kategóriaváltás, de igyekszem helytállni a felnőttek között is. A jövőben szeretnék minél több időt szentelni ennek a sportnak és beverekedni magam a világ legjobbjai közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában