A pápa áldásával

2021.08.14. 10:28

Mária-zarándoklat – Győrbe érkezik a cigány kereszt

Az országos Mária-zarándoklat keretében augusztus 15-én, vasárnap Győrbe érkezik a Vatikánban már négy alkalommal pápai áldásban részesített cigány áldott kereszt.

kisalfold.hu

Forrás: Áldott Kereszt Egyesület

Tisztelegve Magyarország Nagyasszonya előtt, a zalalövői cigány Áldott Kereszt Egyesület Mária-zarándoklatot tart, amely szeptemberben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején, Budapesten fejeződik be. A zarándoklat a Komárom-Esztergom megyei csatka-szentkúti kegyhelyről indult, itt talált otthonra ugyanis az egyesület jelképe, az áldott kereszt.

Elnevezése onnan ered, hogy a Vatikánban eddig összesen négy alkalommal részesült pápai áldásban. Legutóbb, 2017 novemberében, sorrendben immár a negyedik vatikáni zarándoklat alkalmával kérte rá Isten áldását Ferenc pápa.

A Mária-zarándoklat első állomása Szombathely volt. Itt Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Roma Pasztorációs Bizottságának elnöke bocsátotta útjára a híveket. A zarándokút minden magyarországi megyében érinti majd azokat a településeket, ahol a hívek, a roma katolikus közösségek fogadják az áldott keresztet.

A zarándoklat záró eseménye a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében 2021. szeptember 9-én 11 óra 30 perckor megrendezendő cigány mise, majd szeptember 12-én a pápai szentmise lesz a Hősök Terén.

A zalalövői cigány Áldott Kereszt Egyesület létrehozásának és eddigi tevékenységének legfontosabb célja a cigányság kulturális hagyományainak ápolása, népszerűsítése, illetve vallási kötődéseinek erősítése. Hittel vallják ugyanis, hogy Magyarország és benne a roma kisebbség legfőbb megtartó ereje a kereszténység. E célokat együttesen szolgálja az a program, amely az Áldott Kereszt Egyesület szervezésében jelenleg is zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában