Helyi életstílus

2021.07.13. 17:09

Defibrillátorral gazdagodott Darnózseli

Július elején helyeztek ki a faluban egy automata defibrillátort, amelyet a Darnózseliért Alapítvány adományozott és készíttette el hozzá a tárolószekrényt. A készülék a tűzoltószertár kisfolyosóján, a gyógyszertár mellett kapott helyet és szükség esetén bárki használhatja.

Kovács Viktor

A bejárati ajtót nyitó kulcsot egy betörhető üvegű kisszekrényben helyezték el, hogy szükség esetén bárki hozzáférhessen. A készülék, melyet részben közösségi finanszírozással vásároltak meg a településnek, gyermekek és felnőttek életmentésére egyaránt alkalmas, csak követni kell a gép utasításait.

– Bár a defibrillátor hangosan mondja az életmentéshez szükséges teendőket, hamarosan egy tanfolyam keretében is bemutatjuk a használatát a lakóknak. Reméljük, soha nem lesz rá szükség, ugyanakkor megnyugtató, hogy szükség esetén elérhető egy mobil defibrillátor a településen – mondta dr. Kovács Péter, a Darnózseliért Alapítvány elnöke.

Az alapítvány a háziorvosi szolgálatnak korábban már adományozott ultrahangkészüléket, ezúttal is őket kérdezték meg, milyen orvosi eszközre lenne még szüksége a településnek. Mivel a készülék mobil, vagyis el lehet vinni, így kamerákat is telepítettek a tűzoltószertár folyosójára, hogy véletlenül se történhessen visszaélés a defibrillátorral.

– Köszönjük az önkormányzatnak a készülék megvásárlásához nyújtott támogatást, Bozsoki Andrásnak a tárolószekrény elkészítését és nem utolsósorban a helyi lakosságnak a befizetett támogatást – mondta dr. Kovács Péter.

A készülék árának finanszírozása a lakossági adakozás mellett a civil szervezetek számára elkülönített pályázati pénzből valósult meg.

– Sajnos egyre többen vannak országos viszonylatban is, akik szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, ezért természetesen támogattuk a Darnózseliért Alapítvány pályázatát, hogy legyen a településünkön is egy életmentő készülék, amit orvosi segítség nélkül is bárki használhat – hívta fel rá a figyelmet Fazekas Zoltán polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában