túlélte évszázadok viszontagságait

2021.04.25. 10:43

Növénykülönlegességek a fertődi Esterházy-kastélyparkban – Fotók

Szépségében évszakonként folyamatosan változó módon, ugyanakkor harmonikus összhatásában grandiózus összművészeti alkotásként élményt adó hely a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes és parkjainak jellegzetes, összetartozó egyedülálló rendszere.

kisalfold.hu

Forrás: Esterházy-kastély

A növényzet folyamatos változása a mindegyre megújuló és minden időpillanatban új látványával is erősíti az érzetet, amely a maga korában az egyik legértékesebb barokk-rokokó partere- és parkjaként tette a hatalmas kastélyegyüttest és környezetét lenyűgöző hellyé.

A tavaszi rügybontást követően már kibontotta leveleit a látványos lomkoronájú szomorú japánakác és a tulipánfa is, amelynek története is figyelemre méltó, a kastély-kert-park látványával együtt.

A fertődi Esterházy-kastély 1906-ban elkészült angolparkjában mintegy 80 fa- és cserjefajta él napjainkban. Az egyik legkülönlegesebb közülük a japánakác „szomorú” változata. Ez, az akár 10 méter magasra is megnövő növény hazája – nevével ellentétben – Kína és Korea.

A fertődi kastélyparkban található változat nem, vagy csak alig hoz virágot. Igazi dísze az ernyő formájú koronája és a tekervényes ágrendszere. A közönséges pagodafának is hívott növényből kettő található a fertődi Esterházy-kastély angolparkjában, kettő pedig a Pál-major területén. A 70-80 éves példányt, úgynevezett, „szoliter” növényként ültették el, ugyanis így mutat a legszebben.

Ezekben a napokban a tulipánfa is kibontotta leveleit a fertődi Esterházy-kastély angolparkjában. Az Észak-Amerikában őshonos, akár 30 méter magasra is megnövő fafaj nevét a tulipán virágaihoz hasonló leveleiről kapta. Az angolparkban élő példánynak nem mindennapi története van: egy korábban kipusztult anyanövény gyökérsarjáról nevelkedett. Életkora körülbelül 40 év.

A kastélypark még számos növénykülönlegességnek otthonaként ad élményt a kastélypark látogatóinak annak, a már maga korában is európai szintű életérzésnek hordozójaként, amely a hatalmas területen a századok során létrehozta az eszterházai csodát, amely túlélte évszázadok viszontagságait, a rombolást is, és napjainkban újjáéled mindenki örömére. A fertődi Esterházy-kastély franciaparkja, angolkertje biztonságosan, szabadon látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában