Kvíz az egészségért

2021.04.08. 06:01

Kvíz a kisalfold.hu-n: 10 kérdés arról, mit tehetünk az emlő- és a hererák megelőzéséért?

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpont egészség megőrzési kvíze csütörtökönként a kisalfold.hu-n. Ezen a héten témánk a közelgő, április 10-ei Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódik.

kisalfold.hu

Kedves Hölgyek és Urak! Mit tehetünk az emlőrák és a hererák megelőzéséért?

Magyarországon a nők első számú daganatos megbetegedése az emlőrák. Nem érdemes homokba dugnunk a fejünket, kedves hölgyek! Nincs mese: önvizsgálattal folyamatosan ellenőrizni kell a mell egészségét életkortól függetlenül. Kicsi elváltozás észlelésekor pedig azonnal keressük fel háziorvosunkat annak érdekében, hogy a megfelelő diagnosztikai vizsgálattal minél hamarabb kideríthető legyen, hogy veszélybe került-e egészségünk. Az emlőrák előfordulása a gyermektelenség miatt a szoptatás elmaradásához, a késői gyermekvállaláshoz, a menopauza hormonális változásaihoz, az egészségtelen életmódhoz és genetikai hajlamhoz köthető. A gyógyítás kulcsa a korai felismerés, ezért kiemelten fontos az emlőrák szűrésen való részvétel. Ennek eszköze, a mammográfia alacsony röntgensugárzással jár, tartani tőle nem kell. Ha kellemetlennek is érezzük a vizsgálatot, azt kell látnunk, ha időben észreveszik az emlődaganatot, a gyógyulás esélye is sokkal nagyobb lesz.

A férfiaknak külön figyelemmel kell követni heréik egészségét. A nagyon jól gyógyítható hererák inkább a fiatalabb korosztályt érinti, és az önvizsgálat fontossága itt is kiemelkedő. Mivel egy olyan rétegről van szó, melynek körében természetes az egészség megléte, az annak megőrzésére irányuló önvizsgálat jelentősége kevésbé merül fel bennük, ezért a szülők, védőnők, barátnők, házastársak is felhívhatják a figyelmet ennek fontosságára.

Testünket saját magunk ismerjük a legjobban, változásait saját magunk is pontosan tudjuk érzékelni. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy ezzel óriási előny van a kezünkben ahhoz, hogy végzetesnek hitt betegségeket felismerjünk. Azonban tudnunk kell: amint észrevesszük a változást, a legrosszabb, amit tehetünk, ha ahelyett, hogy orvoshoz fordulnánk, azzal a gondolkodással halogatjuk a cselekvést, hogy „az a kis valami” talán majd magától elmúlik…

Kvízünk az emlőrák és a hererák felismeréséről, kezeléséről szól, a végén önvizsgálati kiadványunk online elérhetősége is megtalálható. Dr. Drozgyik András sebésszel készült beszélgetésből még többet megtudhat az emlőrákról:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában