MI lesz este 11 után?

2020.09.26. 17:51

Korai záróra tanácstalansággal

A vendéglátóhelyeknek hétfőtől be kell zárniuk este 11 órakor. A korai záráshoz a bulizóknak, a szórakozóhelyeknek és a házasulandóknak is alkalmazkodniuk kell.

Sperling Krisztina

A szórakozóhelyek és a vendéglátóhelyek 23:00-ig tarthatnak nyitva

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Takács Krisztián, a Rómer-ház vezetője megkérdezésünkre arról beszélt, hogy náluk a koncertek jellemzően este 8 és 9 óra körül kezdődtek el, ritkán 10 órakor. A jelenlegi intézkedésekhez alkalmazkodva ezt minden esetben előre hozzák nyolc órára, így legkésőbb fél 11-kor véget érnek. A koncertek látogatói a kötelező zárás előtt el tudják hagyni a helyszínt. Takács Krisztián azt is elmondta, hogy már több zenekar lemondta a koncertjét, a jegyeladásokon látszik, hogy az emberekben ott a félelem.

– Kivárunk, megnézzük, hogyan reagálnak az emberek az új helyzetre. Mi azt tartjuk szem előtt, hogy első a biztonság és az egészség. Amennyiben szükséges, le fogjuk mondani a koncerteket. Mindenben betartjuk a kormány és az önkormányzat előírásait – folytatta Takács Krisztián.

A taxisok aggódnak

Egy győri taxis vállalkozó, aki neve elhallgatását kérte, arról mesélt, hogy már a bejelentés napján azt beszélték az utasai, ez lesz az utolsó hétvége, hogy bulizni mennek. Tapasztalatai szerint a fiatalok többsége este 11-kor vagy még később indul el szórakozni. Szerinte a legtöbben el sem fognak indulni. Felkészült rá, hogy a következő hónapokban fel kell függesztenie a taxizást, vagy legalábbis kiegészítő állást kell találnia.

Mi lesz a lagzikkal?

Máté Richárd ceremóniamester és szertartásvezető azt mondta, egyelőre rengeteg a kérdés a szakmán belül. Jelenleg a szektor szolgáltatói a szakmai fórumokon is a kérdéseikre próbálják megszerezni a hivatalos állásfoglalásokat. A rendeletben vendéglátóhelyeket és zenés-táncos szórakozóhelyeket nevesítenek, amelyekre attól függetlenül vonatkoznak az intézkedések, hogy a rendezvény nyilvános vagy sem. Nem tisztázott egyelőre, hogy az intézkedés miként érinti azokat az esküvőket, amelyeket nem vendéglátóhelyen, hanem például egy kultúrházban, szállodában vagy sátorban rendeznek meg – mondta.

Máté Richárd azt tapasztalta, hogy emiatt még nála nem mondtak le esküvőt, a meglévő körülményekhez próbálnak alkalmazkodni.

Hotelben lehet?

Németh Katalin, az egyik népszerű győri rendezvényhelyszín, a Hotel Konferencia vezetője elmondta, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek 23 órai bezárása valóban riadalmat okoz a szektorban. Tavasszal sok esküvő elmaradt, ezek egy részét a jegyespárok a következő évre ütemezték át, másik részét viszont erre az őszre.

– Azt tapasztaljuk, hogy azok, akik ez utóbbi döntést hozták, most már minden körülmények között megtartják a lakodalmat, inkább alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Előrébb hozzák a szertartás időpontját, vagy a helyszínre kérik az anyakönyvvezetőt. A vacsora és a hagyományos éjféli étkezés helyett inkább ebédre és egy könnyű vacsorára vendégelik meg a násznépet – mondta Németh Katalin szállodavezető.

Szállodájukban termeik bérbeadásával biztosítják a helyszínt különféle rendezvényekhez, épp emiatt ők is várják a hivatalos állásfoglalást, hogy milyen szabályok szerint tarthatnak nyitva a zártkörű, családi eseményeken.

A győri vendéglősök összefogtak

Megkérdeztük azokat a győri vendéglátóhelyeket is, amelyek népszerűek a jegyespárok körében. Közösen fordultak a győri jegyzőhöz, hogy hivatalos választ kapjanak a rendelettel kapcsolatos kérdéseikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában